• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zapazite cenu i boju masline na flaši - kada kupujete ulje: Mešaju ga sa suncokretovim, a ovo je razlog

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Suša ne pogađa samo Špance, već i Portugalce i Italijane, koji su takođe značajni proizvođači jednog od najčešće konzumiranih ulja u ishrani

  • 0
maslinovo ulje Foto: Shutterstock

Dok ekstremno visoke temperature pustoše useve i farme u Kini, i prete da ozbiljno ugroze polja pirinča, situacija nije mnogo bolja ni u Španiji - kada je reč o maslinama.

Izgleda da se ponavlja istorija, tačnije leto 2022. godine, kada je suša oborila prinos za trećinu. Tada se u izveštaju Globalne opservatorije za sušu navelo da je Evropu u 2022. pogodiola najveća suša u poslednjih pet vekova.

Španija je, inače, najveći svetski proizvođač maslinovog uljai sasvim je očekivano da, ako prinos opadne, porastu cene maslinovog ulja na globalnom tržištu.

Prema pisanju medija, ekstremna suša drugu godinu zaredom pogađa plantaže maslina u Španiji i direktno utiče na veće cene ulja, pa se postavlja i sledeće pitanje: Da li se klimatska kriza pretvara i u prehrambenu?

Ova mediteranska država je lane proizvela gotovo 1,5 miliona tona maslinovog ulja, a jednu sezonu kasnije (2022/23) - samo 680.000 tona. Da stvar bude gora, prognoze za sezonu 2023/24 nisu optimistične.

Pritom, suša ne pogađa samo Špance, već i Portugalce i Italijane, koji su takođe značajni svetski proizvođači jednog od najčešće konzumiranih ulja u ishrani.

Recimo, u provinciji Haen mesecima nije bilo padavina, a meštani se svakodnevno mole za "kap vode". Situaciju opisuju kao "katastrofu za poljoprivrednike", jer kako kažu - bez vode nema maslina, a bez maslina ova španska provincija pati.

U Haenu raste neverovatnih 66 miliona stabala maslina i živi 630.000 ljudi; smatra se najvažnijim regionom za uzgoj maslina na svetu, jer se baš tu proizvodi maslinovo ulje koje se prodaje širom Evrope.

Kako piše Dojče vele, drama sa nedostatkom padavina u Haenu vidljiva je i na branama u okolini: akumulaciona jezera su trenutno popunjena sa samo 25 odsto. To je dovoljno za snabdevanje stanovništva i turista pitkom vodom, ali poljoprivrednicima je voda, koja im je očajnički potrebna da bi spasili svoja polja maslina – uskraćena.

Oni dobijaju samo četvrtinu vode u odnosu na iste periode proteklih godina. Pritom, u opasnosti su sada čak i masline otporne na toplotu. Nekoliko toplotnih talasa, sa temperaturama od gotovo 40 stepeni, poslednjih nedelja je bukvalno spržilo bele cvetove na mnogim stablima.

Veći deo maslina, čija se berba inače odvija od novembra do februara, već je izgubljen. Španci ne pamte ovako loš period.

masline Foto: Shutterstock

Manjak vode - diže cene hrane

Sušom pogođene plantaže dovele su do toga da cene maslinovog ulja dostignu rekordne visine.

Prema podacima EU, ovo ulje u Evropi u proseku košta 50 odsto više nego pre dvanaest meseci. To znači da je ulje, koje je neizostavan deo čuvene mediteranske kuhinje, na korak od toga da postane "luksuzni proizvod".

"Cenovni šok, kada se radi o maslinovom ulju, dokaz je da suša uzrokuje rast cena životnih namirnica", piše najveći španski dnevnik El Pais. Prema poslednjim dostupnim podacima iz marta 2023, cene hrane u Španiji porasle su za 16,5 odsto u roku od godinu dana.

Na nivou EU, porasle su za čak 19,2 procenta.

Neki španski proizvođači su, doduše, pokazali svoju kreativnost u ovoj krizi, te stvorili novi proizvod: dragoceno maslinovo ulje mešaju sa mnogo jeftinijim suncokretovim, i tu mešavinu prodaju po povoljnoj ceni.

Ipak, da je taj proizvod koji se reklamira sa svetlozelenim maslinama na etiketi, zapravo, mešavina skupog i jeftinog ulja - postaje jasno tek kada pročitate ono što je sitnim slovima napisano na etiketi.

Nedavno smo posetili Tursku gde smo imali priliku da probamo nekoliko maslinovih ulja, a i da saznamo kako da prepoznamo da li je neko lažno. 

(Telegraf Biznis)

Video: Bili smo na degustaciji maslinovog ulja, kako da prepoznate ono pravo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>