• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođači mleka blokirali most kod Šapca i Ibarsku magistralu: Imaju 3 jasna zahteva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Simbolično su na deo blokiranog mosta postavili mleko u flašama, i propuštali samo hitne slučajeve

  • 6

Udruženje proizvođača mleka „Naše mleko - Mačva“, Udruženje za spas i opstanak srpskog sela Zapadne Srbije i predstavnici udruženja građana danas su na dva sata blokirali Novi most na Savi, kod Šapca, sa zahtevom da se povećaju premije za mleko, stimulansi po grlu i da se uvede zaštitna cena mleka.

Ministarstvo poljoprivrede ranije je povećalo premije sa deset na petnaest dinara, čime su, kako navode, nezadovoljni.

Traže da se izdvajanja po grlu povećaju na 40.000 umesto 30.000 dinara, što je ministarstvo nedavno ponudilo. Nezadovoljni poljoprivrednici kažu da je visina prelevmana na uvoz mleka i sira iz zemalja EU neprihvatljiva, jer bi za kačkavalj trebalo bi da iznosi 300-350 dinara po kilogramu, a ne 30 dinara kako je država odredila.

Osim toga, ističu da zaštitna taksa nije doneta za uvoz mleka iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije.

Simbolično su na deo blokiranog mosta postavili mleko u flašama. Iz kolona, sa jedne i druge strane, propuštali su samo hitne slučajeve.

Takođe, nezadovoljno otkupnom cenom mleka - više od 100 proizvođača okupilo se danas i u Mrčajevcima. Oni su, u znak protesta, bolokirali Ibarsku magistralu i regionalni put Čačak - Kragujevac.

- Naši zahtevi su jasni. Tražmo minimalnu cenu mleka od 70 dinara, ne uključujući PDV, povećanje premije po litru na 20 umesto dosadašnjih 10 dinara, podizanje regresa po muznom grlu sa 25.000 na 40.000 dinara, kontrolisati uvoz mleka - kaže za RINU jedan od okupljenih proizvođača.

Na protestu su se okupili proizvođači iz Čačka, Kraljeva i još nekoliko mesta iz ovog dela Srbije. U oba pravca Ibarske magistrale, i ka Čačku i ka Kraljevu, kao i na putu koji vodi ka Kragujevcu - stvorile su se duge kolone.

Video: Otvaranje druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    26. februar 2023 | 14:22

    Milicijo udri!! Ko su oni da ruse ustavni poredak jedne pravne drzave???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>