• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tanasković: Moguć dogovor sa bankama za male i srednje hladnjačare, malinari imaju zalihe, ali i dugove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Videće se da li je bankama prihvatljivo to što malinari nude, i svako ko ispunjava uslove - dobiće novu kreditnu liniju

  • 0
Jelena Tanasković Foto: Kristina Đerić/Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, danas je na Kopaonik biznis forumu rekla da postoji veliko interesovanje za eAgrar, te da se do sada prijavilo 187.000 poljoprivrednika.

Ipak, jedno pitanje je posebno izazvalo pažnju na Forumu, a to je stav malinara, koji najavljuju štrajkove prethodnih dana. Na pitanje da li su opravdani njihovi zahtevi, ministarka kaže:

"Zahtevi malinara su se prvenstveno odnosili na reprogram za postojeće kredite, koje su uzeli u prethodnoj otkupnoj sezoni i NBS je odobrila taj moratorijum, a Vlada Srbije ga je potvrdila, s tim da hladnjačari koji ga koriste - moraju da plate obavezu prema primarnim proizvođačima".

Kako je dalje navela, oni s jedne strane dobijaju novi period od 12 meseci (da ne moraju da vraćaju kredit banci), "i to je nešto što želimo da završi u njihovim rukama, kako bi u novu sezonu ušli bez dugova".

- S druge strane, imamo male i srednje hladnjačare koji su finansijski, bez obzira na moratorijum, u problemu. Imaju velike količine malina, a nemaju sredstava da plate. Za njih smo organizovali sastanke u bankama, pre svega, u Poštanskoj štedionici, i oni svi sada idu na analizu. Videće se da li je bankama prihvatljivo to što nude, i svako ko ispunjava uslove - dobiće novu kreditnu liniju.

Inače, pobuna malinara traje već neko vreme, jer traže da odmah dogovore akontnu cenu, te mnogi još čekaju novac od hladnjačara. Kako bi izbegli uobičajene probleme, malinari pozivaju državu da posreduje u dogovoru sa hladnjačarima i da se utvrdi otkupna cena.

Kažu da sezona počinje za dva meseca, te da moraju "veoma brzo da reaguju", a prema poslednjim podacima - kilogram srpske maline u Zapadnoj Evropi košta 30 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>