• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neviđeno poskupljenje jaja u celom svetu, a Uskrs samo što nije: Kakve su cene u Srbiji u odnosu na region?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od svih namirnica kojima cena svako malo skače, jaja definitivno prednjače, barem u SAD. Ovo je razlog

  • 10
Punjena jaja Foto: Shutterstock

Poskupljenje jaja u SAD nije novina, međutim, ovih dana se postavlja pitanje koliko daleko i dugo cene mogu da idu naviše... Ima li naznaka o smirivanju?

Prema aktuelnom pisanju The Economist-a, kada je prošla praznična manija spremanja i pečenja keksa snickerdoodles - od brašna, masti, šećera, cimeta i ponekad - jaja, mnogi su mislili da će cena ove osnovne životne namirnice pasti.

Ali, to se nije dogodilo.

Cena pakovanja od 10 komada jaja porasla je više od cene bilo kog drugog artikla u supermarketu, sa 1,79 dolara na 4,25 dolara u godini do decembra 2022.

Ministarstvo poljoprivrede je za prošlogodišnji  skok cena okrivilo epidemiju ptičjeg gripa koja je pogodila i Ameriku i Evropu, i usmrtila čak 43 miliona američkih koka nosilja.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by The Economist (@theeconomist)

Lobisti iz industrije kažu da su rastući troškovi stočne hrane, goriva i radne snage dodatno podigli cene.⁠ ​​⁠

Ali Farm Action, grupa koja podržava male farmere, optužila je velike kompanije za proizvodnju jaja za podizanje cena.

Šta se zbiva kod nas?

Potrošači u Srbiji su u januaru ove godine, u odnosu na isti mesec 2022, kokošja jaja plaćali u proseku za 31,2 odsto više.

Ništa bolje nije ni na evropskom tržištu, gde se kriza u živinarstvu prelila na teret kupaca.

Cene jaja u Evropskoj unijiusu, u istom periodu, u proseku porasle 30 procenata.

jaje, jaja Foto: Shutterstock

Prema poslednjim podacima Evrostata, među zemljama u EU, najveći međugodišnji rast cena jaja zabeležen je u Češkoj (85 odsto), zatim u Mađarskoj (80) i Slovačkoj (79).

Kao što smo već rekli, u pozadini poskupljenja ovog proizvoda na globalnom tržištu više je faktora. Veliki uticaj u Evropi imala je nezapamćena epidemija ptičjeg gripa, a skoku cena jaja je svakako doprineo i ogroman rast cena stočne hrane i energenata.

Kako je za Politiku rekao Rade Škorić iz „Zajednice živinara”, na svetskom tržištu došlo je do velikih poremećaja u snabdevanju sirovinama.

– Imate neke države koje su veliki proizvođači jaja, a nemaju svoje sirovine i uvozili su ih iz Rusije i Ukrajine. Tu je došlo ili do otežanog uvoza ili povećanja cene, pa su pojedine farme čak i prazne jer ne mogu da organizuju proizvodnju bez sopstvenih žitarica. To je u svetu dovelo do smanjenja proizvodnje.

Ipak, u Srbiji nije bilo pojave ptičjeg gripa na velikim farmama. Šta je onda razlog poskupljenja?

– Ako se pogledaju zvanični podaci da su cene inputa, od avgusta 2021. do istog meseca prošle godine, povećane za 70 odsto, to znači da je proizvođačka cena povećana više nego što je jaje poskupelo – navodi Škorić i napominje da su indeksi povećanja cena jaja sada visoki, ali da se ne uzima u obzir kako je dve godine cena ovog proizvoda bila jako niska, ispod proizvođačke.

– Jaje je dugo bilo u proizvodnji između šest i sedam dinara. Kada je cena počela da raste od sredine 2022, do proizvođačke cene ili malo iznad toga, dobili smo visok procenat o kome se sada govori u javnosti – dodao je Škorić.

Prema njegovim rečima, danas su, u okruženju, jaja i dalje najjeftinija u Srbiji.

Više od 30 evrocenti koštaju u Hrvatskoj, više od 35 u Mađarskoj i Austriji. Prosečna proizvođačka, odnosno farmska cena jaja „M” klase (srednje veličine), u pakovanju od 30 komada, trenutno je 15 dinara.

U trgovini takva jaja su, u standardnim pakovanjima od 10 komada, od 22 do 25 dinara, kako piše Politika, koja je istražila cene u nekoliko beogradskih prodavnica.

Sve u svemu, s obzirom na to da se bliži i Uskrs, ostaje da se vidi kako će se nadalje kretati cene.

Video: Vučić: Mnogo teža vremena tek dolaze

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>