• 7

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mihailovići imaju četvoro dece, zatvorili su mlekaru, a onda su se Srbi udružili: Sada jedva stižu da isporuče

Vreme čitanja: oko 1 min.

Litar punomasnog mleka ova porodica ceni 100 dinara, dok kilogram punomasnog sira - 600

  • 7
Porodica Mihailović iz Starog Sela Foto: Privatna arhiva

Za priču porodice Mihailović iz Savinog Sela čula je cela Srbija, a njihova nevolja ujedinila je čitavo društvo za svega nekoliko dana i ponovo pokazala da smo tu jedni za druge kada je najpotrebnije.

Teodora (25) i Mićko (27), roditelji četvoro dece, tri ćerke i jednog sina, nedavno su morali da zatvore svoju mlekaru jer nijedna kompanija nije želela da otkupi njihovo mleko.

Međutim, kako je mlečno govedarstvo jedini izvor prihoda za ovu porodicu, odlučili su da ne klonu duhom i nastave svoju proizvodnju u kućnim uslovima.

Snagom društvenih mreža za njihovu priču čuli su mnogi, te telefoni nisu prestajali da zvone. Litar punomasnog mleka ova porodica ceni 100 dinara, dok kilogram punomasnog sira - 600.

- Sve koje ste u blizini Savinog sela, Vrbasa, Kule, Bačke Palanke, a pogotovo Novog Sada pozivam da naručite nešto od tih proizvoda kako bismo sačuvali jednu od malobrojnih mladih porodica koje se bave mlečnim govedarstvom - napisao je Aleksandar Džavrić na LinkedIn-u.

sir, mihailovići, savino selo Foto: Privatna arhiva

Porodica je zahvalna svima koji su se javili i naglašavaju da zainteresovani obrate pažnju na društvene mreže jer će tu ostavljati informacije za dalje porudžbine.

- Porudžbine primam iz okoline ili ko može lično da dođe, ali određenu količinu jer nemam veliki prostor za rad - potvrdila je Teodora za Telegraf Biznis.

Proizvođači mleka krajem februara blokirali su most kod Šapca i Ibarsku magistralu zahtevajući minimalnu cenu mleka od 70 dinara, ne uključujući PDV, povećanje premije po litru na 20 umesto dosadašnjih 10 dinara, podizanje regresa po muznom grlu sa 25.000 na 40.000 dinara i kontrolisani uvoz mleka.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će javni pozivi za subvencije za mleko i davanja po hektaru biti raspisani 3. aprila.

Video: Ustaje noću na svaka dva sata da ne ogladne: Marko na cuclu hrani 8 prasića koji su ostali bez majke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    3. april 2023 | 09:01

    veliki pozdrav svim dobrim ljudima,,

  • Maki

    3. april 2023 | 16:06

    To je bio nekada nas najjaci adut u losim pa i dobrim vremenima.Neko nas je proucio dobro i resio kako da nas ima u saci,odnosno unisti.Gladan radnik kao i vojnik se predaje i prihvata sve uslove a uz njih i svi ostali.

  • Zoran14223

    3. april 2023 | 09:42

    Na Islandu drzava placa seljaku litar mleka onoliko koliko kosta i u prodavnici. Bar je tako bilo pre par gidina a ne verujem da je se sta promenilo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>