Samo četvrtina građana jede govedinu redovno: Čak 33 odsto ne kupuje je uopšte iz dva razloga
Sve jače cene goveđeg mesa uticale su i na naše ljude da ga sve manje kupuju i da ga u obrocima u kojima su ga koristili zamene nešto jeftinijim vrstama mesa - svinjetinom i piletinom, čije cene takođe lete u nebo.
Pljeskavice, rozbratna, ribić i odrezak i na svetskom nivou imaju sve veće i sve jače i jače cene. U pojedinim delovima sveta na to su uticale suše, u drugima smanjen stočni fond, a na sve to se dodaje i generalno poskupljenje hrane.
Tako je u protekle dve godine cena junećeg buta, koji je početkom 2021. godine koštao oko 750 dinara za kilogram u prodavnicama, skočio na 1.299 dinara.
I ostali delovi junetine su poskupeli, a skočile su cene i u restoranima, pogotovo za juneće burgere i za odreske, pa je za prve potrebno izvojiti iznad 1.000 dinara, a druge i po više hiljada.
Anketa Telegrafa pokazala je da samo četvrtina ispitanika redovno kupuje goveđe meso. Oko 25 odsto ljudi kupuje ga samo ponekad, zbog visoke cene, dok 18 odsto ispitanih čitalaca Telegrafa junetinu kupuje samo ponekad, kad im se prijede i tada ne mare za cenu.
Oko trećine ispitanika uopšte ne pazari goveđe meso, 24 odsto zato što smatraju da je preskupa, a blizu 8 odsto zašto što je ne vole.
- Nekada sam često uzimala juneće meso, sada samo ponekad, za gulaš, ili komad rebara za juneću supu. Vidim da su se u prodavnice vratile i juneće kosti za supu koje je dugo bilo teško pronaći u radnjama. Najčešće uzimam junetinu za bebu, iseckam na kockice i stavim u zamrzivač, pa bar beba da je jede često - kaže jedna Beograđanka.
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Fiki
Polako, još malo nećete imati ni za žu -žu! Toliko se predsednik sinoć hfalio kako so najuspešnija zemlja da ja prosto nisam mogao da verujem u kojoj ja zemlji živim!!!
Podelite komentar
Zulender 2
Kakva junetina, kakva govedina. Jedem samo kosti i kacamak, da bi ustedeo nesto, i sta sam ustedeo, nista!
Podelite komentar
Lado.
Kupujem rozbratnu i ribic za supu redovno ali najvise volim kad mi mesar ostavi suplju kost za supu. Nista lepse ni zdravije. I juneci rep je ekstra ali tesko ga nabaviti.
Podelite komentar