• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dnevnica u malinjacima 4.000 dinara uz plaćen smeštaj i hranu: Vlade već traži berače za sezonu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Polemiše se da će otkupna cena malina po kilogramu ove godine biti oko 300 dinara

  • 6
maline, malinjak Foto: Rina

I dok mnogi malinari muče veliku muku sa naplaćivanjem dugova i preostalim zalihama crvenog zlata, neki se već uveliko spremaju za novu sezonu. Iako je tek april, ne želeći ništa da prepusti slučaju, Vlade Marković iz Čačka koji zakupljuje malinjake u selima Radaljevo i Trešnjica, već je objavio oglas da traži berače malina za predstojeću sezonu.

- Ove godine dnevnica za berače je 4.000 dinara, uz tu dnevnicu imaju obezbeđenu hranu iz restorana i smeštaj. Imaju uslove kao što ih imaju i ukućani. Angažovati dobre radnike nije lako, zato smo već sada krenuli u potragu. Otkupna cena o kojoj se polemiše ove godine jeste oko 300 dinara po kilogramu, što jeste manje u odnosu na prošlu godinu kada je bila 500 dinara, ali svakako idemo dalje. Kolo sreće se okreće - priča Vlade.

Prošlogodišnji njegov rod sav je prodat, nema zaliha na lageru a dobre prinose, uprkos lošim vremenskim uslovima očekuje i ove sezone.

- Rodne grane na malinama nisu bile velike, sneg je napadao po listu i po grančicama i to je bio odličan izolator od mraza. Očekujemo solidne prinose i dobar kvalitet maline - dodao je Marković.

U prethodnom periodu kao veliki problem u srpskim malinogorjima navodi se starost sadnica, a iz resornog ministasrtva poručuju svim malinarima da iskoriste subvencije države i stari sadni materijal zemene novim, koji donosi mnogo veći rod po hektaru.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kranp

    8. april 2023 | 15:14

    Ne nadaj se da će ti doći neko, sve ispod 50e ove godine nećeš naći, 4ooo bilo pre 4 godine, posle kukate kako neće niko da radi, pa vi bi svi da zaradite a radniku koliko bilo, meni majstori došli kući da rade nešto jedva sam se pogodio za 60e dnevno, samo 8 sati rada,a u maline od jutra do mraka, e pa gospodo berite sami ili pokosite malinjak..

  • Trange-frange

    8. april 2023 | 17:02

    Vlade,beri sam i uštedi!

  • On

    8. april 2023 | 15:50

    Ko će raditi kada proslogodisnja malina nije isplaćena???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>