• 10
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena šećera najviša od 2012. godine: Opet poskupljuju sokovi i čokoladice?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene prerađene hrane već rastu na globalnom nivou, a sada na red stižu popularni konditorski proizvodi i sokovi

  • 10
čokoladice Foto: Shutterstock

Cene šećera su skočile, jer je rastuća potražnja bila praćena sve lošijim vremenskim izgledima — a analitičari kažu da "još uvek ima prostora da cene porastu".

Fjučersi na sirovi šećer su poslednjih dana porasli na oko 50 centi po kilogramu i dostigli 11-godišnji maksimum.

Šećer se, kao sirovina, našao na tzv. bikovskom tržištu, jer su cene i dalje visoke - kratkoročno i srednjeročno, preneo je CNBC. Ključni razlog za probleme sa šećerom su vremenski rizici, koji pogađaju najveće proizvođače ove namirnice.

Podsećamo, iz istog razloga se očekuje i velika nestašica pirinča, koja bi sa sobom mogla doneti veće cene. Naša anketa je pokazala da blizu 64% građana Srbije redovno kupuje pirinač, dok ga samo 0.95% ne kupuje nikada.

CNBC dalje piše da bi se rastuće cene šećera mogle preneti na krajnje potrošače, u vidu poskupljenja njihovih omiljenih slatkiša, poput sladoleda, keksa, čokolada, bombona.

- Porast cena konditorskih proizvoda i napitaka na bazi šećera podrazumevan je rastućim vrednostima šećera - rekao je Džon Stensfild, viši analitičar u DNEXT, platformi za analizu podataka.

Cene prerađene hrane već rastu na globalnom nivou. "U čokoladici imate mleko, kakao prah i ostalo, a ti troškovi takođe rastu. Tu su i troškovi energije i rada, što sve utiče na proizvodnju i rast cena takve vrste robe", dodaje Stensfild.

grčka torta Foto: Shutterstock

On je dalje naveo da se poslednjih nedelja sezona drobljenja trske u Aziji smanjuje, te da su nastupile velike promene u ključnim zemljama proizvođačima, pre svega u Indiji, na Tajlandu, zatim u Kini i Pakistanu.

Indija je drugi najveći proizvođač šećera u svetu, posle Brazila. Početkom aprila, udruženje All India Sugar Trade Association je smanjilo svoje procene proizvodnje šećera za skoro 3 odsto za rodnu godinu od oktobra 2022. do septembra 2023.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rocky

    20. april 2023 | 09:26

    Koji sokovi mislite na hemiju nema ni S od soka , baba Zorke recept i pravi domaci sok od visnje jabke kruske i zove ostalo koj vas sisa bre i domaca prsuta naravno.

  • Lol

    20. april 2023 | 09:27

    Nekada su secer i brasno bili pola nemacke marke a ulje 1 marka a evo gde smo sada evro stabilan , cene rastu domacim proizvodima i to beskonacno za kratko vreme 100 % Ima li strucnjaka da objasne ovoliki rast cena domacih proizvoda koje imamo i za izvoz.

  • Qwerty

    20. april 2023 | 10:03

    A konditorski proizvođači navikli na veliku zaradu pa brže bolje da podignu cene kako bi zaradili još više nego ranije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>