• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mađari se protive vladinoj zabrani uvoza žita iz Ukrajine: Rumuni čekaju mere Evropske komisije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zabrana znači da će Mađarska izgubiti pristup "najbližem i stoga najekonomičnijem izvoru sirovina"

  • 0
ukrajina žito Foto: shutterstock.com

Mađarsko udruženje za žito i stočnu ishranu saopštilo je danas da se protivi zabrani Vlade Mađarske za uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine jer će ograničenja pogoditi proizvođače hrane i industrijske korisnike.

Udruženje je navelo da će Mađarska biti pogođena zabranom uvoza, posebno u sezoni kada je mađarski uvoz kukuruza veoma visok, preneo je Rojters.

Prema udruženju, zabrana znači da će Mađarska izgubiti pristup "najbližem i stoga najekonomičnijem izvoru sirovina" za svoju industriju.

Saopštenje udruženja usledilo je nakon što je Mađarska zabranila uvoz oko 25 poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine prošle subote, uključujući žitarice, uljanu repicu i suncokret.

Zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda uvele su i Poljska, Slovačka i Bugarska. Zemlje su postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije moglo da se izvozi preko crnomorskih luka zbog ruske invazije.

Rumunija neće jednostrano zabraniti uvoz ukrajinskog žita

Ova zemlja će sačekati Evropsku komisiju da sprovede mere za pomoć poljoprivrednicima u centralnoj i istočnoj Evropi, rekao je danas rumunski ministar poljoprivrede Petre Dea.

Međutim, Rumunija i Ukrajina će se svake sedmice konsultovati o očekivanoj količini žitarica za uvoz, nastojeći da ograniče te količine, rekao je Dea posle sastanka sa ukrajinskim ministrom poljoprivrede Mikolom Solskjim u Bukureštu.

Rumunija je jedina od pet zemalja centralne i istočne Evrope koja je prestala da zabranjuje uvoz ukrajinskih žitarica, uz pooštravanje kontrole na graničnim prelazima, preneo je Rojters.

Milioni tona ukrajinskih žitarica i uljarica, jeftinijih od onih proizvedenih u EU i oslobođenih plaćanja carine, završilo je u susednim državama, smanjujući potražnju i cene lokalnih proizvoda.

Evropska komisija saopštila je u sredu da će uvesti hitne "preventivne mere" za pšenicu, kukuruz, suncokret i uljanu repicu, kojima je predviđena isplata nadoknade lokalnim farmerima.

Poljska, Slovačka, Bugarska, Mađarska i Rumunija očekuju da Komisija proširi taj spisak proizvoda na mleko, živinu i med.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>