• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I "slon u sobi" i "trojanski konj": Sabotaža istočnoevropskih ratara zbog Ukrajinaca?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podaci pokazuju kako je čak 940.000 tona ukrajinskih semenki suncokreta uvezeno u najsiromašniju članicu EU lane

  • 0
Suncokret, suncokreti, leto, priroda, pejzaž Foto: Tanjug/AP

Dok se u Evropi vode sporovi oko žitarica, a sve zbog krize izazvane ratom u Ukrajini, ovaj problem kao da niko ne primećuje: barem iz ugla poljoprivrednika Angela Vukodinova.

Njega trenutno ljute zalihe i zalihe neprodatih semenki suncokreta, koje spremno "čekaju" u skladištu u centralnoj Bugarskoj.

Budući da je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskih žitarica - koje su jeftinije od evropskih - završile su u zemljama centralne i istočne Evrope, što je posebno uznemirilo lokalce.

Podsećamo i da su zato reagovale Poljska i Mađarska koje su zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine, pri čemu je mađarski premijer Viktor Orban rekao da na taj način "želi da zaštiti svoje ratare".

Ali, problem ide još dalje...

Poljoprivrednici u istočnim državama EU protestuju mesecima unazad, rekavši da je situacija sa ratom u Ukrajini i njihovim jeftinim zalihama - ugrozila njihove prinose i cene.

- Nemamo ništa protiv ukrajinskog naroda… Ali, kompenzacija koju nudi EU za naše gubitke je smešna - kaže Vukodinov (61), koji se bavi poljoprivredom više od 30 godina, u gradu Sjedineniju.

Danka Marinčeška, zaposlena na njegovom imanju, kaže da su žitnice pune, a da tržišta uopšte nema, niti potražnje za njihovim proizvodima, kao što su semenke suncokreta.

"Tržište semenki suncokreta u Bugarskoj postalo je prezasićeno", kaže Marin Iliev, član upravnog odbora Plovdivske unije proizvođača žitarica.

Iliev dodaje da "niko nije primetio šta se dešava", te da je tržište prenatrpano, dok cene padaju. Cene su premašile nekih 870 evra po toni u martu 2022. godine, odmah nakon što je rat počeo, ali su od tada pale na oko 360 evra po toni, što ne pokriva čak ni troškove proizvodnje.

pecivo, semenke Foto: Shutterstock

Podaci bugarskog Ministarstva poljoprivrede pokazuju kako je čak 940.000 tona ukrajinskih semenki suncokreta uvezeno u najsiromašniju članicu EU lane, ili tačnije - polovina ukupnog izvoza tog proizvoda iz Ukrajine u celu EU.

Susedna Rumunija je druga, sa gotovo 360.000 tona.

Oglasio se i Rumun Florentin Bercu, predstavnik tamošnjeg sindikata poljoprivrednika.

- Rumunija i EU su bile nepravedne prema nama jer je, suprotno onome što su obećali, veliki deo žitarica koje je trebalo samo da prođu kroz zemlju, ostavljen ovde - kaže on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>