• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancerogeni pesticidi nađeni u ovom voću: Rezultati najnovijeg istraživanja o bezbednosti hrane

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj izveštaj pokazuje da je broj nebezbednih proizvoda skočio u odnosu na prethodno istraživanje

  • 1
Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

Najnoviji izveštaj Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) o ostacima pesticida u 12 namirnica prikupljenih u Evropskoj uniji je objavljen, a kao najproblematičnija namirnica izdvaja se - grejpfrut. 

Za ovo istraživanje prikupljeno je 13.845 uzoraka hrane, a analiza rezultata pokazuje da je 96,1 odsto uzoraka bilo u okviru zakonski dozvoljenih nivoa.

Ovim istraživanjem analizirani se uzorci nasumično prikupljenih 12 prehrambenih proizvoda - patlidžan, banane, brokoli, kultivisane pečurke, grejpfrut, dinja, slatka paprika, grožđe, devičansko maslinovo ulje, pšenica, goveđa mast i kokošja jaja.

Utvrđeno je da 58,1 odsto, (8.043 uzoraka) nema nivoe ostataka pesticida koji mogu da se izmere, odnosno da su potpuno bezbedni za upotrebu.

Sa druge strane, 39,8 odsto (5.507 uzoraka) sadržalo je jedan ili više ostataka u koncentracijama ispod ili jednakim dozvoljenim nivoima, koji se, takođe, tretiraju kao bezbedni.

Nebezbedno je 2,1 odsto, odnosno 295 uzoraka, koji sadrže ostatke pesticida iznad dozvoljenih nivoa.

Isti proizvodi uzorkuju se svake tri godine, kako bi se lako identifikovali trendovi, a ovaj izveštaj pokazuje da je broj nebezbednih proizvoda skočio u odnosu na prethodno istraživanje, kada je pronađeno samo 1,4 odsto nebezbednih namirnica.

Kao najproblematičnija namirnica pokazao se grejpfrut. Još su 2021. godine države članice skrenule pažnju na veće prisustvo ostataka pesticida u grejpfrutima uvezenim izvan EU i iste godine Evropska komisija je povećala granične kontrole.

U njemu je pronađen opasni glifosat koji bi trebalo da bude pod lupom Agencije EU za hemikalije (ECHA) i (EFSA) zbog procene potencijalnih zdravstvenih i ekoloških rizika sredinom 2023. godine.

Pojačana briga javnosti o ovom pesticidu potiče iz 2015. godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je taj preparat verovatno kancerogen.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    1. maj 2023 | 11:38

    Zašto ne objave proizvodjaće? Ovo pod hitno treba uraditi u Srbiji!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>