• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neko će na uranak, neko na njivu: Zašto poljoprivrednici ove godine kukuruz seju na Prvi maj?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog kasnije setve na njivama su najzastupljeniji raniji i srednje kasni hibridi

  • 1
Setva kukuruz Foto: D.G.

Poljoprivrednici u šabačkom kraju neće praznovati 1. maj pošto su konačno dočekali da vremenske prilike dozvole nastavak setve kukuruza. Na njivama od jutra do mraka bruje traktori i sejalice iako je istekao optimalni rok za setvu. Naime, česte kiše, sneg i niske temperature od početka aprila odložili su setvene radove na blizu 60.000 hektara koliko se svakog proleća kukuruzom seje u Mačvi, Pocerini i Posavotamnavi.

"Za setvu kukuruza je neophodno da temperatura zemljišta bude između 10 i 12 stepeni jer u suprotnom biljke niču sporo i nejednako. Kada se seme baci u hladnu zemlju osim što kasnije niče kukuruz razvija plitak koren pa bude neotporan na sušu. Ova dva-tri dana su idealna za setvu, pa nema vremena za praznovanje", kaže Dragomir Jocković.

Najveći broj poljoprivrednika je na svojim njivama primenio sve agrotehničke mere, od jesenjeg dubokog oranja, pripreme zemljišta i đubrenja kompleksnim đubrivima, a poslednjih godina "Urea" se sve češće rastura pre setve jer je dokazano da se razgradi u vreme kada je biljkama

neophodna prihrana.

"Ove godine su, za razliku od prošle, đubriva jeftinija za oko 30 posto, dok je seme pojedinih proizvođača malo poskupelo ili se moglo nabaviti po istoj ceni. Neki hibridi su jeftiniji nego lane. Ja sam kukuruz posejao na 70 ari da bih imao za stočnu hranu, a više sam posejao pšenice koju ću da prodam, a ostaviću malo pšenice i ječma za ishranu stoke", kaže Marko Đurić.

Zbog kasnije setve na njivama su najzastupljeniji raniji i srednje kasni hibridi koji daju solidne prinose u slučaju da nastupi sušni period.

Poljoprivrednici na različitim parcelama često kombinuju setvu više hibida različitih FAO grupa zrenja, pa tako obezbeđuju kukuruz u zrnu za

prodaju, u klipu ili za silažu za ishranu stoke.

(Telegraf Biznis)

Video: U Šapcu počela isporuka kukuruza kao pomoć uzgajivačima mlečnih krava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>