• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta se dešava sa cenom jaja? Mesecima je skakala, a sada je naglo pala

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine, smrtonosni ptičiji grip uništio je značajan broj koka nosilja, smanjujući na taj način i zalihe jaja

  • 2
Ovde je najveća razlika u cenama

Foto: Pixabay

Kokošja jaja su prošle nedelje u veleprodaji koštala samo 0,94 dolara po pakovanju od 12 komada, što je oštar pad sa 5,46 dolara po kartonu koliko su koštala pre samo šest meseci. U isto vreme, u maloprodaji su cene i dalje znatno iznad jednog dolara po kartonu, iako su i one opadale poslednjih meseci, ali mnogo sporije.

Zašto je došlo do ovog pada? Stručnjaci objašnjavaju da je razlog za to preokret u trendovima ponude i potražnje koji je uzrokovao i skok cena.

Prošle godine, smrtonosni ptičiji grip uništio je značajan broj koka nosilja, smanjujući na taj način i zalihe jaja. Povrh toga, farmeri su morali da se nose sa naduvanim troškovima hrane i goriva.

Sve je to dalo pokriće proizvođačima da povećaju cene i ostvare ogroman profit. Ali sada se snabdevanje vratilo u normalu: iako se industrija pripremala za više slučajeva ptičijeg gripa ove godine, čini se da je smrtonosni virus pod kontrolom.

Pad veleprodajnih cena počeo je krajem marta, smatra Karin Rispoli, viši analitičar tržišta jaja. Cene su početkom maja dostigle godišnje minimume i od tada su ostale približno stabilne, rekla je ona.

- Dok je tržištem jaja 2022. godine dominirao ptičji grip, tržištem je ove godine dominiralo njegovo odsustvo - rekla je Rispoli za CNN.

Početkom decembra bilo je oko 308 miliona kokošaka koje su nosile jaja za konzumaciju, što je manje u odnosu na 328 miliona zabeleženih u decembru 2021, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Ali broj je od tada rastao, pa je u aprilu bilo 314 miliona kokošaka nosilja.

Dok je poboljšana situacija sa ptičijim gripom povećala ponudu jaja, potražnja potrošača je opala. U četiri nedelje zaključno sa 22. aprilom, prodaja jaja u maloprodaji u SAD pala je za 4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Potražnja za jajima obično raste oko zimskih praznika - kada ljudi peku i doručkuju kod kuće i, iako se usporava u prvom kvartalu, obično ostaje relativno jaka. Ove godine nije tako.

Veleprodajne cene su obično nestabilnije od maloprodajnih cena. To je zato što supermarketi i prodavnice prehrambenih proizvoda određuju maloprodajne cene jaja i ne žele da kupce uplaše naglim osvilacijama, pa zato prodavnice ne prate odmah veleprodajne trendove.

(Telegraf Biznis)

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>