• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izgleda i ima ukus kao piletina, ali nije: Ovo je jedino mesto na svetu koje prodaje meso iz laboratorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Proces uključuje vađenje ćelija iz životinje, koje se zatim hrane hranljivim materijama kao što su proteini, šećeri i masti

  • 0
pileći medaljoni, nagetski, piletina Foto:Shutterstock

Izgleda kao piletina, miriše kao piletina, i ako ne znate, ima ukus kao piletina. Samo što nije.

Nikada ne biste pogodili da to parče mesa ispred vas nije došlo sa farme. Tačnije, da je napravljeno u laboratoriji.

Novinar britanskog Bi-Bi-Si-ja posetio je jedini restoran na svetu koji ima tzv. "kultivisano meso na meniju".

Kako priča vlasnik "Huberove mesare i bistroa" u Singapuru, mušterije su prezadovoljne!

"Etično, čisto i zeleno"

Otkako je prvi burger iz laboratorije predstavljen 2013. godine, za čije je pravljenje izdvojeno 330.000 dolara, kompanije širom  sveta počele su da se utrkuju ka cilju da "stvore pristupačno kultivisano meso".

Do sad, jedino "Eat Just" je uspeo da dobije odobrenje za svoje proizvode, nakon što su regulatori u Singapuru, inače jedina zemlja na svetu koja dozvoljava prodaju mesa nastalog u laboratoriji, dala zeleno svetlo za njihovu piletinu u decembru 2020. godine.

Međutim, tek od ove godine Huber's je počeo da nudi pileći sendvič i pastu sa piletinom svima, i to samo jednom nedeljno sa ograničenim brojem mesta za ručavanje.

- Kultivisano meso je pravo mesto, a ne morate da ubijate životinje - kaže Džoš Tetrik izvršni direktor Eat Just-a i dodaje:

- Ovakav način ishrane daje smisao za budućnost.

kokoške, farma, Ptičiji grip na farmi peradi u Tahovskoj regiji Foto: Vasilii Binzari / Panthermedia / Profimedia

Kako nastaje piletina iz laboratorije?

Za razliku od zamena na biljnoj bazi, kultivisano meso je bukvalno meso. Proces uključuje vađenje ćelija iz životinje, koje se zatim hrane hranljivim materijama kao što su proteini, šećeri i masti.

Ćelijama je dozvoljeno da se podele i rastu, pre nego što se stave u veliki čelični bioreaktor, koji deluje kao rezervoar za fermentaciju.

Posle četiri do šest nedelja, materijal se "bere" iz bioreaktora. Doda se nešto biljnog proteina, zatim se oblikuje, kuva i 3-D štampa kako bi se dobio potreban oblik i tekstura.

Cena paste u ovom restoranu kreće se oko 18.50 dolara.

Iako komanija ne želi da kaže koliko tačno troši novca na proizvodnju laboratorijske piletina, u ovom trenutku proizvode samo 2 do 3 kilograma piletine nedeljno.

Kada tu  količinu uporedite sa 4 - 5 tona konvencionalne piletine koja se proda na nedeljnom nivou, pruža vam uvid u to koliki je zadatak pred njima.

(Telegraf Biznis)

Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>