• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krompir im pliva u vodi: Poljoprivrednici očajni, prinos će biti desetkovan

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa", priča povrtar Branko Mastalo

  • 6
krompir Foto: Pixabay

"Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi", objašnjava stanje na njivama predsednik Udruženja povrtara Republike Srpske Darko Ilić za Nezavisne.

- Napadi biljnih bolesti se više ne mogu sprečiti. Kao jedan od proizvođača krompira do sada sam radio osam ili devet zaštita ove godine, a inače se radi od četiri do pet, što pokazuje koliko bolesti napadaju. Pojedine sorte možemo samo potanjirati. Zdravstveno stanje je katastrofalno. Ne samo da će biti smanjen prinos krompira, on će biti desetkovan - naglasio je Ilić i dodao da jedino povoljne vremenske prilike mogu pomoći da se spasi nešto krompira.

Naime, zbog obilnih padavina koje su prethodnih mesec i po dana pogodile BiH, njive su pod vodom, a krompir su poharale bolesti, zbog čega se očekuje značajno manji prinos nego prošle godine.

Na pitanje novinara da li će biti dovoljno krompira za domaće tržište, kao i da li će problemi uticati na višu cenu proizvoda, Ilić ističe da je trenutno to teško proceniti.

- Za nas proizvođače je cena krompira 1,20 (oko 70 dinara) ili 1,30 KM (oko 77 dinara), a u maloprodaji je od 2,5 (oko 150 dinara)  do 2,9 KM (oko 170 dinara). Pitanje visokih cena se uvek upućuje poljoprivrednicima, koji nisu ni inspektori ni drugi kontrolni organi, a trgovci dižu marže više od 100 odsto - ističe Ilić.

Branko Mastalo povrtar iz Kosjerova kod Laktaša navodi da ne pamti ništa slično, a bavi se uzgojem od 1988. godine.

- Mnogo je padavina bilo koje su poplavile njive i uzrokovale pojavu plemenjače, koja je napala krompir. Malo je proizvođača krompira koji nemaju problema sa bolestima. Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa, ali ima i gde će biti, ali će mnogo umanjiti rod.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo veruje da će prinos biti smanjen i do 60 odsto.

- Ono što je izniklo napadaju bolesti. Problem je veliki višak vlage u zemlji, te dolazi do truljenja. Identično je stanje kao i u Republici Srpskoj. Kad bi sada stala kiša, što nije izvesno po najavama, moglo bi se nešto i spasiti, možda nešto i presejati, ali nije izgledno da će se vreme popraviti, pa možemo očekivati veoma kritičnu i neizvesnu godinu - zaključuje Bićo.

Ceo region bori se sa nepogadama, a krompir je ugrožen i u Hrvatskoj.

Nevreme koje je pogodilo našu zemlju pre dva dana

Slična situacija je i u našoj zemlji pričinilo je ogromnu štetu na poljoprivrednim usevima u mestu Uzveće u opštini Bogatić.

(Telegraf Biznis)

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ToX

    10. jun 2023 | 11:50

    Какав проблем кад ионако све увозимо од воћа,поврћа и осталих ствари....,политика је чудо...

  • Neko iz mase

    10. jun 2023 | 12:29

    Visa cena nego sto je sada.....tesko.....mozda i bude....ali ce u tom slucaju morati sve sami da pojedu

  • Milan

    10. jun 2023 | 11:17

    Pada kisa ne valja sve istruli, nema kise ne valja susa sve izgore.,.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>