• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Malinari sitno broje do berbe i očekuju bar 3 evra po kilogramu: Proizvodnja skuplja do 30 odsto

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Resorno ministarstvo raspisalo je i hitan nalog da se svi nekategorisani putni pravci do malinjaka urede

  • 0
maline Foto: Shutterstock

Sitno se odbrojova do ovogodišnje sezone berbe malina, koja je već i krenula u nekim delovima Srbije.

Ali, osim što imaju problem da pronađu radnike, malinari će zbog loših vremenskih uslova, koji nisu pogodovali ovom voću, obrati do 30 odsto roda manje, a i kvalitet plodova je upitan.

Ono što željno, ali i sa zebnjom očekuju jeste ovogodišnja cena crvenog zlata, o čemu je i Telegraf Biznis pisao u više navrata.

Asocijacija malinara Srbije je na sastanku održanom sa ministarkom poljoprivrede, Jelenom Tanasković, razgovarala o akontnoj ceni ovogodišnjeg roda i prilazima do malinjaka koji su uništeni u nevremenu.

- Pitali smo da li je moguće da neko izađe sa cenom od 200 dinara za rod 2023. godine. Ako se uzmu u obzir uslovi obrade u prošloj godini i uporedimo sa proizvodnjom u ovoj, imamo skuplju i težu proizvodnju za 30 posto zbog poskupljenja repromaterijala i energenata. Ono sto je realno i za nas i za otkupljivače je cena od tri evra sa tendencojom rasta zbog situacije u kojoj se nalazimo, rekao je za RINU Dobrivoje Radović, predsednik Asocojacije malinara Srbije.

Zbog lagerovanja velikih količina maline od prošle godine, hladnjačari su se našli u velikom problemu, a Ministarstvo poljoprivrede pomoglo je velike i male hladnjače.

- Ono što smo mi iz Asocijacije malinara tražili, ministarka je rekla da će pomoći, i pomognuto je sa 300 dinara za prošlogodisnji rod raznovrsnim benefitima, sa manjim procentom proizvodnje od prošle godine zbog vremenskih nepogoda - dodaje Radović.

Resorno ministarstvo raspisalo je i hitan nalog da se svi nekategorisani putni pravci do malinjaka urede, kako bi proizvođači mogli što pre da uđu u svoje malinjake gde bi mogli da primene agrotehničke mere i da obave berbu.

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>