• 8
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Borovnice 1.500, maline 1.000 dinara na domaćim tezgama: A ostalo voće, da li vam je skupo? (ANKETA)

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crveno bobičasto voće iz godine u godinu biva sve traženije i van granica naše zemlje, odnosno izvoz nam skače...

  • 8
Pijaca, Blok 44 Foto: Nikola Tomić

Malina je dobro rodila ove godine, mada su nepovoljne vremenske prilike uticale na slabiji kvalitet crvene voćke. Doduše, nastradalo je i drugo voće, ali nije svima tako visoka cena.

Iako jagode još nisu završile svoje cvetanje za ovu sezonu, prve maline se već uveliko beru u mačvanskom kraju, gde su otvorena i otkupna mesta. Sve oči uprte su u cene, dok malinari strahuju od niske brojke prilikom otkupa.

Istovremeno, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, u razgovoru za Telegraf Biznis otkrila je šta čeka malinare ove godine, rekavši da je "država već dosta uradila za ove voćare, te da će Poštanska štedionica odobriti kredite za sve male i srednje hladnjačare koji imaju neprodatu robu prošlogodišnjeg roda".

Oni će, kako kaže, moći da koriste tu kreditnu liniju sa grejs periodom od šest meseci, otplatom od šest meseci, a država će subvencionisati deo kamate. Tanasković se 7. juna i sastala sa malinarima, radi pregovora o otkupnoj ceni i ostalim pitanjima, a za to vreme - naše sugrađane "boli glava" od cena crvenog zlata.

- Traže 1.000 do 1.500 dinara za maline, isto tako za borovnice, premda su one još uvek uvozne. Uz sve dužno poštovanje, ta cena za maline je preterana - priča nam Tanja iz Beograda, navodeći da se "okreće" drugim slasnim plodovima.

- Dok cena ne padne, kupujem trešnje i jagode koje su oko 200 dinara, mada ih prodaju i po 400 (trešnje). Zatim, breskve i kajsije su čak od 100 pa do 500 dinara, ali recimo da je prosek 200-300 dinara, što je opet prihvatljivije za jedno domaćinstvo - navodi Tanja koja je mama i baka, te joj je bitno da kod kuće uvek ima dosta svežeg voća.

Inače, srpski malinari su prošlu sezonu branja malina završili dosta uspešno. Zbog miholjskog leta su imali "pune ruke posla", i bili su zadovoljni otkupnom cenom.

Pijaca, Blok 44 Foto: Nikola Tomić

Ipak, sredinom leta 2021. maline su se na našim pijacama prodavale za 800 dinara, u proseku. Budući da početkom juna govorimo u prvim malinama u zemlji, a da se bum tek očekuje u jul/avgustu, onda možemo zaključiti da se cena u odnosu na leto i dva unazad - nije mnogo promenila.

Sasvim je očekivano da i sadašnjiih 1.000 dinara po kilogramu, uskoro padne.

U domaćim supermarketima trenutna cena pakovanja malina od 125 grama je oko 280 dinara, a može se naći na akciji za nepunih 200 dinara. Takođe, cena borovnica, uvoznih, ide od 200 i nešto do 300 dinara.

Inače, na teritoriji Srbije pod malinom je registrovana površina od 24.000 hektara, ali, prema rečima predsednika Asocijacije malinara, činjenica je da je pod ovom voćkom oko 14.000 hektara.

Prinos na nivou zemlje je u 2021. godini iznosio 70.000 tona.

Da li su nam maline i borovnice (pre)skupe?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Video: Rade Rakočević: Šta danas znači biti lojalan, zašto je važna berza u Srbiji i kako uštedeti?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    14. jun 2023 | 09:23

    Jedite ih sami!!! 🍉🍌🍋

  • Nada

    14. jun 2023 | 08:17

    Idite gospodo na planinu da ih berete to nije zabranjeno pa ćete videti da uopšte nisu skupe

  • Soko

    14. jun 2023 | 08:51

    Kako da bude skupo kad već iduće godine dobijamo 20 procenata povećanje penzija.Naravno ko doživi iduću godinu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>