• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inspekcije na terenu zbog afričke kuge svinja u Semberiji: Na nelegalnoj pijaci zabranjen promet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inspekcija će pod pretnjom sanitarnog uklanjanja narediti vlasnicima svinja iz Crne Bare da ih sklone sa njiva gde slobodno šetaju i zatvore u obore

  • 0
afrička kuga svinja, svinje Foto: D. Grujić

Posledica eventualnog širenja virusa afričke kuge svinja iz Semberije, gde je registrovano 9 slučajeva, brojni stočari u Mačvi kao da nisu svesni i ponašaju se kao da je zaraženo područje daleko, a ne veoma blizu, na levoj obali Drine.

- Nadležne inspekcije su brzo krenule u kontrolu da bi se osiguralo poštovanje preventivnih mera. Komunalna inspekcija je uz asistenciju policije zabranila promet stoke u Badovincima na mestu gde se godinama trguje stokom, ali koje nije registrovano kao pijaca - istakli su u opštinskoj upravi u Bogatiću koja je svim stočarima preko medija uputila apel da budu oprezni i poštuju preventivne mere da bi se sprečila zaraza.

U Bogatiću je stočna pijaca otvorena četvrtkom i nedeljom i sprovodi se kontrola prometa stoke. Inspektori su jutros ostali u čudu i nisu mogli da veruju koliko je velika neodgovornost stočara.

- Niko od prodavaca koji su dovezli stoku da bi je prodali nije imao neophodnu dokumentaciju, pa su svi vraćeni sa ulazne pijačne kapije. Svi su samo opomenuti, ali će ubuduće inspektori pisati prekršajne naloge - saznaje Telegraf Biznis.

Prodavci, inače, moraju da poseduju rešenje o registraciji gazdinstva, zdravstveno uverenje za životinje, a ovce, svinje, prasad, koze i ostala sitna stoka mora da ima ušne markice.

afrička kuga svinja, svinje Foto: D. Grujić

Inspekcije imaju instrukcije i za hitno zatvaranje u obore nekoliko desetina domaćih svinja koje slobodno šetaju njivama u ataru mesta Crna Bara.

- Ovaj problem je prisutan godinama i do sada nije rešen, ali će zbog ozbiljnosti situacije vlasnici tih svinja sada biti pozvani i biće im naređeno da ih zatvore u roku od 24 sata pod pretnjom sanitarnog uklanjanja - naveo je naš izvor.

Afrička kuga svinja je zarazna i neizlečiva bolest pa se obavezno sprovodi eutanazija zaraženih životinja ili same uginu.

Simptomi zaražavanja su povišena temperatura, crvenilo kože (najčešće po njušci, ušima, repu, nogama, stomaku i slabinama), nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje i dijareja.

Opštinska uprava u Bogatiću je apelovala na vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da prijave nadležnoj veterinarskoj stanici ukoliko primete neki od simptoma ili uginuće svinje, kao i da sprovode mere dezinfekcije obuće, opreme i alata na gazdinstvima i farmama i ograniče ulaz na farme i u obore u kojima čuvaju stoku.

(Telegraf Biznis)

Video: Porasla cena svinja na 160 do 165 dinara bez PDV-a: Uzgajivači kažu sad smo na pozitivnoj nuli

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>