• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova industrija je među prvima žrtva inflacije: Veganske firme polako pucaju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usporavanje u prvom delu 2023. nadovezalo se na oštar pad iz 2022.

  • 0
biljni burger Foto: Shutterstock

U jednom momentu, industrija posvećena proizvodnji mesnih alternativa, odnosno biljnim proizvodima - doživela je procvat, posebno u SAD. Ali, izgleda da je rizični kapital rapidno počeo da gubi interes za startape koji se bave tom delatnošću.

Sve donedavno, ova popularna prehrambena grana, čiji su zagovornici najpre vegani, dostizala je neverovatne visine, jer su joj se posvetili i oni koji prate ekologiju, tj. trendove iz domena zaštite životne sredine.

Međutim, kompanije koje proizvode i prodaju tzv. biljne pljeskavice i ostale veganske proizvode - sada osećaju posledice inflacije i visokih kamata, što naročito dolazi do izražaja u nesigurnom ekonomskom okruženju u kakvom je ceo svet.

Startapi usmereni na rast ove vrste hrane prikupili su svega 75,2 miliona dolara od fondova rizičnog kapitala u prvom kvartalu 2023, u 22 transakcije, što je ogroman pad sa 703 miliona dolara zabeleženih u istom periodu lane. O tome govore podaci PitchBook-a.

Usporavanje se nastavilo iz meseca u mesec, i nadovezalo na oštar pad iz prošle godine kada je finansiranje iz fondova rizičnog kapitala, inače ključnog izvora finansiranja startapa, palo na polovinu ukupnog iznosa iz 2021.

Evidentno je da je došlo do pada potrošnje.

Pre povećanja kamatnih stopa u borbi s inflacijom, investitori su se međusobno takmičili ko će, koliko i na koji način da podrži ovu inovativnu industriju, i tada su deonice tržišnog lidera - firme Beyond Meat - rasle.

Rast je usledio nakon inicijalne javne ponude 2019, a tržišna kapitalizacija američke kompanije dostigla je vrednost od gotovo 12 milijardi dolara.

Gde je "zapelo"?

Kako su velike centralne banke podizale kamatne stope u nastojanju da ukrote inflaciju, tako su kupci smanjivali svoju potrošnju, odnosno korigovali navike u kupovini. Istovremeno, ulagači su postali oprezniji.

Sektor "mesa" biljnog porekla je sada na udaru kombinacije inflacije i skupljeg novca, a povlačenje potrošača i ulagača je nanelo dodatnu štetu.

Globalno tržište veganske hrane je 2020. godine vredelo 23,3 milijarde dolara, uz očekivani godišnji rast od gotovo 13 posto, i sa prognozom da će do 2028. vredeti 63 milijarde dolara, naveo je "Fortune Business Insights" u svom izveštaju od prošle godine.

Tattooed Chef, firma sa sedištem u Kaliforniji, najavila je prošle nedelje da će podneti zahtev za zaštitu od bankrota, a kompanija Plant & Bean je to već učinila u junu, zbog skoka rashoda.

Osim njih, britanski Meatless Farm je otpustio deo radnika u junu, i imenovao privremenu upravu nakon što je jedan od velikih deoničara - SK Inc - zaustavio finansiranje.

Nedelju dana nakon toga, kompaniju je spasio proizvođač "biljne piletine" VFC.

Ipak, i etablirane kompanije povlače kočnicu u ovom momentu. U martu je Nestlé povukao liniju Garden Gourmet sa polica britanskih supermarketa, rekavši da će se sada fokusirati na osnovnu paletu proizvoda.

Brazilska mesna grupa, JBS, zatvorila je američku jedinicu za biljnu hranu Planterra Foods.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>