• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najlepše ruže cvetaju u Sinoševiću: Za Ivanoviće je uzgoj cveća ne samo najisplativiji, nego i najlepši posao

Vreme čitanja: oko 3 min.

Počeli su skromno, sa 5.000 ruža, sada imaju 55.000 ruža i 15.000 ruža stablašica

  • 0
Ruže Foto: Pixabay

Prvo mesto u kategoriji asortiman ruža, na ovogodišnjim 29. Ružama Lipolista ostvojio je rasadnik Ivanović iz Sinoševića. Rade i Biljana, iako žive na Letnjikovcu, odlučili su da proizvodnju cveća podignu u Radovom rodnom selu.

Počeli su skromno, sa 5.000 ruža, ali se broj sadnica iz godine u godinu povećavao, onako kako je to tržište zahtevalo. Sada imaju 55.000 ruža i 15.000 ruža stablašica.

Stablašice su poslednjih godina najpopularnije. Ivanovići imaju bele, crvene, žute, roze, dvobojne... Počeli su da ih kaleme pre nekih osam godina.

-Trudimo se da ispunjavamo želje kupaca, pa neke ruže proizvodimo i po narudžbini. Kalemimo dve boje onako kako veći kupci žele, a ove godine su tražili i tri, tako da ćemo ispoštovati i to, navodi Rade.

Mogu se pohvaliti i širokim asortimanom klasičnih ruža, koje imaju od minijaturnih, mnogocvetnih, čajevki, puzavica, grmolikih, pa do onih koje se koriste za slatko i sok.

-Imamo četiri vrste konzumnih ruža za proizvodnju soka i slatkog, dve roze, jednu belu i jednu crvenu. Kupci najviše traže mirisnu ružu na stablu dabl dilajt, a od boja je uvek najpopularnija klasika – crvena. Ipak sve zavisi od ukusa kupca, tako da nekada imamo i veće porudžbine ruža drugih boja, navodi Rade za Glas Podrinja.

Ivanovići od ovog posla sada pristojno žive, ali nije uvek bilo lako. Oboje diplomirani tehnolozi radili su u Zorkinoj „Zaštiti bilja“. Nije ih zaobišla sudbina ostalih radnika. Trebalo je izdržavati dva studenta, te su tako počeli da traže dodatne izvore prihoda.

-Imali smo zasad kruški, breskvi, grožđe, pčele. Međutim, od 2000 smo počeli sa sadnjom ruža i ubrzo sve drugo stavili u drugi plan. Pokazalo se da je ovo, ne samo najisplativiji, nego i najlepši posao.

Ruže Ivanovića krase dvorišta širom Srbije. Prodaju ih preko veleprodaja i poljoprivrednih apoteka, ali i svakom ko naruči direktno od njih šalju brzom poštom, pa makar i samo jednu sadnicu. Imaju svoj sajt na internetu, a upravo sada je pravo vreme da se ruže rezervišu za jesen kada se sade.

-Radimo nas dvoje i sin kada stigne pomaže, a imamo i desetak radnika. Problem je pronaći radnu snagu, pogotovu onu koja zna da radi ovaj posao. Treba ljude prvo naučiti kako šta da rade, tako da imamo ekipu sa kojom radimo već duže vreme. Treba kalemiti ruže, ali i postavljati kolje, posaditi podlogu, stablo se kalemi jednom, iduće godine krune, skidaju se izbojnice sa stabala. Praktično, oko ruža posla ima tokom cele godine, više ili manje. Najviše je posla u julu kada je kalemljenje, navodi Rade.

Iako su brojni festivali i manifestacije u Srbiji gde bi rasadnim imao priliku da se pojavi, Ivanovići odlaze samo na Ruže Lipolista. Pobeda na ovogodišnjem festivalu imala je moralni značaj u godini koja je zbog vremenskih prilika za proizvođače ruža bila izuzetno teška. Međutim, ne može se zanemariti ni onaj praktičan značaj, pobeda kao najbolja preporuka kupcima.

- Ne idemo na druge manifestacije zbog toga što su ruže specifične, pogotovu stablašice. Nezgodno ih je poneti, treba ih posebno gajiti u saksiji. Zasadimo u saksije kako bismo imali za sajam, ali ljudi dođu i žele da kupe baš te. Nakon Ruža Lipolista javlja nam se dosta ljudi. Medijski je dobro ispraćeno i kupci su nas prepoznali kao dobre proizvođače, kaže Rade Ivanović.

(Telegraf Biznis)

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>