• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čačanske lepotice ove godine neće biti ni za džem: Prvo je mraz desetkovao, a zatim i grad uništio sav rod

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Na parceli od jednog hektara, imao sam rod do 30 tona, ove godine neće imati da se ubere ni kilo", priča poljoprivrednik

  • 2
darko toplavić, čačanska lepotica, šljiva, čačak Foto: Rina

Došlo je vreme da se u voćnjacima širom Srbije oberu rane sorte šljiva. Voćar Darko Toplavić na svojoj parceli od šest hektara bavi se proizvodnjom sorti stenlej i čačanska lepotica. Kako su loše vremenske neprilike pogodile teritoriju Čačka, prema njegovim rečima, od čuvene čačanske lepotice ove godine neće biti ništa.

- Iako čačanska lepotica medju prvima dolazi na rod, mnogi se uzdaju u nju i mnogo očekuju. Iako je proizvodnja neizvesna zbog vremena, ovome se nismo nadali. Prvo je mraz desetkovao, a zatim i grad uništio sav rod koji smo planirali da oberemo, ove godine čačanske lepotice neće imati ni za džem - bio je jasan Toplavić.

Kako od očekivanog prinosa čačanske lepotice neće biti ništa, on kaže da im je spas u drugim voćnim kulutrama.

- Ova godina je promašena investicija. Na parceli od jednog hektara, imao sam rod do 30 tona, ove godine neće imati da se ubere ni kilo. Od svih voćnih kultura jedino proivodjači mogu da zarade na trešnji. Na parcelama od devet hektara, prošlih godina pazar je bio sedam miliona, sada gotovo nema ni pet dinara - ističe Darko i dodaje da su uložena ogromna sredstva u primenu svih agrotehničkih mera kako bi rod bio maksimalan, ali da im se to neće vratiti.

On dodaje da je trenutna tržišna cena čačanske lepotice 35 dinara koja ide na sečenje, dok je konzumna 55 dinara za jedan kilogram, za koju otkupljivači daju i ambalažu.

(Telegraf Biznis)

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>