• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Intenzivne mere preduzimaju se u borbi sa afričkom kugom: Vlasnicima svinja sledi nadoknada

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku

 • 6
Afrička kuga

Foto-ilustracija: Shutterstock

Do današnjeg dana je na 918 gazdinstava na teritoriji 30 opština u 12 upravnih okruga potvrđeno 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule svinje. Izvršena je eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Ovi podaci odnose se na teritoriju sledećih okruga: Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski i Grad Beograd.

Do sada je u 2023. godini, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđeno ukupno 303 slučaja AKS kod divljih svinja.

Apelujemo još jednom na vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42°C, krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje, povraćanje.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Uprava za veterinu preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti.

O žarištima Afričke kuge nedavno je pisao i Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Video: Golubović: Važna preventiva širenja afričke kuge svinja kod nas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • G 27

  24. jul 2023 | 13:25

  Ajmo pristalice teorija zavera kritikujte nauku i brigu države o bezbednosti ishrane ljudi.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Bbsr

  24. jul 2023 | 16:57

  Glup narod-pogledajte film iz 1974-Grin solej!?!?

  0
  2

  Podelite komentar

 • Da da

  24. jul 2023 | 13:48

  Neko nam o glavi radi !!!

  0
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>