• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svet će se suočiti s problemom oko hrane mnogo pre nego što se očekivalo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Problemi porasta temperatura, toplotnih talasa i intenzivnijih suša i poplava, ugrožavaju sigurnost hrane

  • 3
hrana, zdrava hrana, raznovrsna hrana Foto: Shutterstock

Globalno zagrevanje će verovatno negativno uticati na snabdevanje hranom u svetu, upozorio je predsednik Konferencije o dezertifikaciji UN Alen-Rišar Donvai i dodao da je nedostatak vode postao pretnja poljoprivredi brže nego što se očekivalo.

Svet će se verovatno suočiti sa velikim poremećajem u snabdevanju hranom mnogo pre nego što temperature porastu za najavljenih 1,5 stepeni Celzijusa, upozorio je Donvai.

On je istakao da se uticaji klimatske krize kombinuju sa nestašicom vode i lošim poljoprivrednim praksama što globalno ugrožava agrar, prenosi Gardijan.

Donvai, bivši ministar odbrane Obale Slonovače koji je predvodio prošlogodišnji samit UN Cop15 o dezertifikaciji, rekao je da se efekti suše razvijaju brže nego što se očekivalo.

"Klimatske promene su pandemija sa kojom se moramo brzo boriti. Pogledajte koliko brzo ide degradacija klime – mislim da ide čak i brže nego što smo predviđali", rekao je on.

Problemi porasta temperatura, toplotnih talasa i intenzivnijih suša i poplava, ugrožavaju sigurnost hrane u mnogim regionima sveta, upozorio je Donvai.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bbsr

    12. avgust 2023 | 09:36

    Pogledajte,narode,film iz 1974.god.Grin solej,sve ce Vvam biti jasno!?!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>