• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada produžila ograničenje cene hleba: Pekarima još po 42.000 tona brašna

Vreme čitanja: oko 2 min.

U junu je propisala da maksimalna prodajna cena hleba od brašna "T- 500" bude 54 dinara

  • 2
baget, hleb, doručak, testo Foto: Shutterstock/SMarina

Vlada Srbije odlučila je da do 30. novembra produži Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa 500, kojom je propisana i njegova maksimalna maloprodajna cena od 54 dinara.

Kako se navodi u saopštenju Vlada Srbije je imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cene ove vrste hleba, donela odluku i da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hleba koji koriste brašno "T-500" dodatno podeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podeljeno ukupno 74.000 tona brašna.

Dodaje se da je izmenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" doneta u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe koja je veoma važna za snabdevanje potrošača, naročito nižih socijalnih kategorija i zato je produžen njen period važenja.

Vlada Srbije je u junu propisala da maksimalna prodajna cena hleba od brašna "T- 500" bude 54 dinara i da ukupna stopa marže, koja se obračunava na neto fakturu cene, ne sme biti veća od šest odsto.

Tada je odlučeno i da trgovci na malo, koji prodaju hleb, moraju da imaju najmanje 30 odsto hleba od brašna "T-500" u svojim prodajnim objektima i da će proizvođačima hleba biti interventno prodato 32.000 tona tog brašna.

Vlada Srbije je na sednici održanoj 25. avgusta usvojila i Predlog odluke o izmeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mleko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra.

- Usled velikog skoka uvoza mleka i mlečnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cene mleka na domaćem tržištu, što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mleka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mlečnih grla krava. U međuvremenu, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban period kako bi se definisala otkupna cena kojom će proizvođači biti zadovoljni i obezbedio nesmetan i stabilan priliv mleka u mlekare i nesmetano snabdevanje tom namirnicom - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na poslednjoj sednici je doneta i izmenjena Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja.

(Telegraf Biznis)

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    26. avgust 2023 | 16:23

    A gde ima toga hleba za kupiti u Novom Sadu

  • Tu

    28. avgust 2023 | 09:04

    Ogranicite cenu mesa i goriva , ogranicite ostqlr cene da budu zamrznute... Stigli smo hrvatsku po cenamau cg jeftinije nego kod nas...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>