• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stanislava pravi najbolji! Danas je na Zlataru izabran najbolji zlatarski sir, ovo je tajni recept

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovododišnja sirijade 19 je po redu, a cilj organizacije je promocija jednog od najvećeg brenda novovaroškog kraja

  • 1
sir Foto: Lj. Vranić

Već tradicionalna Zlatarska sirijada danas je organizovana u selu Božetići - prestonici sira i mlečnih proizvoda, njeni učesnici uglavnom su planinke i planinci sa padina Zlatara.

Na Gospođendanski sabor u planinsko selo Božetiće, nadomak Nove Varoši, pohrle gotovi svi proizvođači sira, pa uz muziku i lepo druženje, učestvuju u takmičenju za najbolji zlatarski sir.

Ovododišnja sirijade 19 je po redu, a cilj organizacije je promocija jednog od najvećeg brenda novovaroškog kraja. Prvo mesto i titulu pobednika sieijade ponela je Stanislava Obućina iz Bukovika, drugo mesto Damnjan Roljević, a treće mesto zauzeo je Drago Bojović iz Miševića.

Po rečima pobednice manifestacije, ona nema naručit recept za najbolji zlataraki sir, a kako kaže, pretežno sve planinke "sire" na isti način.

- Ukus i kvalitet sira dosta zavise od ispaše krava, a sam proces od mleka do kriške sira je identičan kod svih nas koji se ovim bavimo - rekla je pobednica.

Krkobabić došao u Božetiće Manifestaciju je posetio Ministar za brigu o selu, gospodin Milan Krkobabić, i svojim obraćanjem pozdravio učesnike i sve poljoprivredne proizvođače ovog kraja.

Prva Zlatarska sirijada održana je na prevoju Bulatovići, 1997. godine, na farmi zemljoradničke zadruge iz Nove Varoši. Naredne sirijade uglavnom su se organizovale u selu Božetiċi, na mestu gde se i dan danas bira najbolji zlatarski sir.

(Telegraf Biznis/B.I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narednik

    28. avgust 2023 | 22:36

    Sta on zna šta je selooo upropastio postu pa sad ide dalje Hvala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>