• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo objavilo novi pravilnik za kontrolu proizvodnih sposobnosti domaćih životinja

Vreme čitanja: oko 1 min.

U nekim od tačaka koje sadrži pravilnik navodi se da kontrolu proizvodnih sposobnosti domaćih životinja obavljaju odgajivačke organizacije i organizacije sa posebnim ovlašćenjima

  • 1
Ovce Foto: RINA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je novi pravilnik o kontroli proizvodnih sposobnosti i proceni priplodne vrednosti domaćih životinja, objavljeno je u Službenom glasniku RS.

Prvim članom pravilnika koji je potpisala ministarka Jelena Tanasković propisuje se način vršenja kontrole proizvodnih sposobnosti domaćih životinja, metode za procenu priplodne vrednosti domaćih životinja, sadržina i način vođenja zbirke podataka o kontroli proizvodnih sposobnosti i drugih osobina domaćih životinja, kao i postupak i način ocenjivanja i razvrstavanja kvalitetnih priplodnih domaćih životinja u klase.

U nekim od tačaka koje sadrži pravilnik navodi se da kontrolu proizvodnih sposobnosti domaćih životinja obavljaju odgajivačke organizacije i organizacije sa posebnim ovlašćenjima, koje ispunjavaju uslove u skladu sa zakonom kojim se uređuje stočarstvo.

Domaće životinje kod kojih se ispituju proizvodne sposobnosti treba da su obeležene u skladu sa propisima kojima se uređuje obeležavanje domaćih životinja i upisane u matičnu evidenciju domaćih životinja u skladu sa propisom kojim se uređuje upis u matičnu evidenciju domaćih životinja, i da su izabrane na način kojim se omogućava njihovo nepristrasno ocenjivanje.

Priplodne vrednosti domaćih životinja procenjuju se na osnovu podataka prikupljenih o domaćim životinjama koristeći testiranje proizvodne sposobnosti, genomskih informacija prikupljenih o domaćim životinjama, Muška kvalitetna priplodna grla - vrste goveda čije je seme namenjeno za upotrebu za veštačko osemenjavanje podvrgavaju se proceni priplodne vrednosti.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miško

    2. septembar 2023 | 19:30

    A kakva su to posebna ovlašćenja...? I za koga su uneta u taj zakon!?!? Još dodaju u zakonu , da može ko ispunjava uslove... Pa to više nije zakon! To je otvoren konkurs... pa ko se prijavi. Ovo je farsa od zakona.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>