• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tanasković: Zaustavljeno je širenje afričke kuge svinja, kreću i subvencije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Govoreći o proveri parcela, istakla je da je država ušla u treću nedelju kontrole, te da se odmotava klupko zloupotreba subvencija u poljoprivredi

  • 1
Mini svinje Foto: Shutterstock

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, izjavila je danas da će država ispuniti sve što je obećala poljoprivrednicima, da će ih i dalje podsticati subvencijama, te da su isplate za mleko u toku, a da će u septembru biti isplaćene i subvencije za zemljište, bez obzira na to što kontrola parcela još traje.

Istakla je i da je zaustavljeno širenje afričke kuge svinja.

Eutanazirano je 38.000 svinja, a vlasnicima čije su životinje ubijene - redovno se isplaćuju naknade za štetu. "Bitno je da branimo velike farme, napravili smo pojaseve odbrane i to je dalo rezultate. Zaustavili smo širenje i nema panike među poljoprivrednicima", istakla je Tanasković.

- Povećali smo subvencije po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, za mleko sa prošlogodišnjih 10 na 19 dinara po litru, davanja po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara a za krmače sa 15.000 na 18.000 dinara. Sve zajedno reč je o velikim  - benefitimarekla je ministarka gostujući na RTS-u.

Govoreći o proveri parcela, istakla je da je država ušla u treću nedelju kontrole, te da se odmotava klupko zloupotreba subvencija u poljoprivredi i sada se, kako je navela, zna ko su pravi, a ko lažni poljoprivrednici.

- Iskontrolisane su 354 parcele, kod 280 su uočene nepravilnosti i utvrđeno da one ne služe za poljoprivredu, jer ne mogu da se obrađuju.

Tanasković kaže da će oni poljoprivrednici koji su naveli da gaje jedne kulture, a zapravo gaje druge, biti samo opomenuti da pravilno isparcelišu zemljište, a oni koji se uopšte ne bave poljoprivredom - biće prebačeni u pasivni status.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>