• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio sve konkurse za agrar: Gde sve možete da se prijavite

Vreme čitanja: oko 5 min.

Na prvom mestu poljoprivredni proizvođači

  • 0
Polje usevi oranje oranice njiva poljoprivreda Foto: Shutterstock

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu na čijem čelu je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Vladimir Galić je aktivnostima i u ovoj godini potvrdio spremnost da pomogne korisnicima, na prvom mestu poljoprivrednicima, a ništa manje ni onima čiji rad je vezan za vodoprivredu i šumarstvo, saopšteno je iz Kabineta.

Različitim aktivnostima tokom 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, na primer, Sekretarijat je potvrdio kroz susrete sa partnerima i privrednim subjektima iz inostranstva da radi na stvaranju novih i učvršćivanju već postojećih privrednih veza i na taj način stvara povoljniji ambijent za privrednike u Pokrajni, a samim tim i poljoprivednike čije proizvodi izvoze.

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata susreli su se tada i sa predstavnicima Italijanske trgovinske agencije ITA/ICE kao i predstavnicima FederUnacoma asocijacije koja okuplja proizvođače poljoprivrednih mašina i opreme iz Italije. Ujedno to je bila i prilika da se razmene iskustva sa italijanskim stručnjacima o najnovijim tehnologijama i potencijalima da se kroz primenu na parcelama širom Pokrajne unapredi proizvodnja.

Štand Pokrajinskog sekretarijata je bio i domaćin Mladim poljoprivrednicima SUMP-a. Osim toga štand je na sajmu bio otvoren i za sve poljoprivrednike koji su imali priliku da dobiju odgovore na pitanja i tako reše nedoumice.

I ove godine Pokrajinski sekretarijat je svojim korisnicima pružio bezrezervno podršku, najviše kroz subvencionisanje različitih predmeta na polju poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Tako je raspisano tokom proleća niz konkursa, od kojih je većina i završena.

Uručeno je 27 ugovora korisnicima - naučnoistraživačkim ustanovama, srednjim poljoprivrednim školama u Vojvodini i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu - koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva po osnovu dva konkursa. Po ova dva konkursa Pokrajinska vlada opredelila je više od 45,2 miliona dinara direktne podrške za odabrane projekte.

Da se ulaže u obrazovanje na polju poljoprivrede potvrđeno je i dodelom sredstava korisnicima po Konkursu za dodelu sredstava za održavanje naučno-stručnih aktivnosti, a sredstva u visini od pet miliona dinara dobilo je 26 korisnika među kojima su Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, institut „Biosens“, novosadski Filozofski fakultet, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, Srednja stručna škola „Stevan Petrović Brile“ u Rumi i SSŠ „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu.

Da se brine o bezbednosti poljoprivrednika i njihovom lakšem kretanju po njivama potvrđeno je i dodelom 400 miliona dinara bespovratnih sredstava namenjeih za uređenje atarskih puteva i otresišta u 26 lokalnih samouprava u AP Vojvodini.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo posebnu pažnju u svom radu posvećuje mladim poljoprivrednicima. Ova konkursna linija postoji od 2017. i do sada je blizu 1.000 mladih ljudi, poljoprivrednih gazdinstva, ostvarilo sredstva po ovom konkursu. Suština Konkursa je da mladi ostanu na selu, u ruralnim sredinama kao i povratak mladih na selo, koliko je to moguće.

Predmet Konkursa jesu biljna i stočarska proizvodnja.

AP Vojvodina Foto: Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu

Pravo na sredstva po ovogodišnjem Konkursu ostvarilo je 163 mladih poljoprivrednika, starosti od 18 do 40 godina. Pre realizacije investicije, Pokrajinska vlada avansno uplaćuje korisnicima 75 odsto vrednosti ukupnih sredstava koje će dobiti, a ostatak se uplaćuje do kraja godina, do kad su korisnici u obavezi da iskoriste sredstva za svoje „start ap“ projekte.

Da se brine o sigurnosti ne samo poljoprivrednika nego svih građana Pokrajne potvrdilo se i kroz dodelu sredstava u iznosu 20 miliona koja su dodeljena 41 dobrovoljnom vatrogasnom društvu s teritorije AP Vojvodine.

Nastavilo se i sa ulaganjem u unapređenja primarne biljne i organske proizvodnje, kao i u stvaranje povoljnih uslova za obezbeđivanje konkurentnosti i profitabilnosti poljoprivrednih proizvoćača. U ove namene obezbeđena su sredstva u visini 61.360.931,00 dinara koja su kao subvencije dodeljena 81 poljoprivredniku.

U godišnjem planu Konkursa koje raspisuje Sekretarijat nisu izostavljeni ni oni čije opredeljenje je poljoprivredna proizvodnja u zaštićenom prostoru.

U svom radu Sekretarijat posebnu pažnju usmerava na obnovu i povećanje površina pod šumama u Pokrajni.

U godišnjoj agendi rada Sekretarijata nisu zaboravljeni ni lovci, odnosno Udruženja lovaca.

AP Vojvodina Foto: Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu

Kako bi se unapredila veoma važna grana poljoprivrede u Pokrajini, pčelarstvo, i ove godine je raspisan i realizovan Konkursu za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo – košnica i kontejnera i za investicije za podizanje konkurentnosti u pčelarstvu.

Početkom avgusta dodeljeni su ugovori i korisnicima koji su dobili sredstva za nabavku mehanizacije u sektoru voćarstva i vinogradarstva, kao i za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze i hmelja.

Raspisano je i relaziovano dva konkursa za poboljšanje stočarske proizvodnje u cilju podizanja konkurentnosti kroz preradu mleka i mesa, kao i za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u AP Vojvodini koji je ove godine raspisan prvi put.

Sa prerađivačima mesa i mlekarima zaključeno je sedam ugovora za šta je raspodeljeno je 11 miliona dinara.

Šater, zemlja, đubrivo, njiva Foto: Shutterstock

U avgustu su dodeljeni ugovori korisnicima koji su dobili sredstva za sufinansiranje investicija za preradu voća i povrća (uključujući i pečurke), kao i sa korisnicima koji su dobili podsticaje za nabavku opreme za proizvodnju piva u AP Vojvodini u 2023. godini.

Sa prerađivačima voća i povrća potpisano je šest ugovora. Kako je po ovim konkursima bilo opredeljeno više sredstava od iskorišćenih višak sredstava je preusmeren na Konkurs koji se odnosi na nabavku opreme za preradu vina i rakije.

Resorni Sekretarijat prepoznaje i značaj održavanja tradicionalnih manifestacija koje imaju za cilj da promovišu i očuvaju način života u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine. To je potvrđeno i dodelom sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija

Da bi se unapredila poljoprivedna proizvodnja jedna od veoma bitnih agrotehničkih mera jeste primena sisteam za navodnjavanje. Svesni ove činjenice Pokrajinski sekretarijat je i ove godine raspisao i realizovao Konkurs za navabku opreme i sisteme za navodnjavanje.

Kroz Konkurs je sufinasirana nabavka 154 pumpi i agregata za navodnjavanje, 63 tifona, osam sistema za navodnjavanje u tipu rendžer, 26 solarnih sistema za navodnjavanje i 234 sistema za navodnjavanje u usevima.

S obzrirom na to da su obezbeđena dodatna sredstava iz godišeg budžeta Pokrajinske vlade u visini 80 miliona dinara u ove namene, tokom jeseni će se proširiti lista korisnika.

I u narednom periodu Pokrajinski sekretariat različitim aktinvostima nastavlja s podrškom svojim korisnicima, kojima uvek stoji na raspolaganju i pomogao u unapređenju njihovog položaja i stvaranju boljeg poslovnog i životnog ambijenta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>