• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osmi po redu "Dani kruške" u Leskovcu: "Mladi nisu posebno zainteresovani za uzgoj"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U takmičenju u brzom rezanju i pripremanju kruške za kompot pobedila je Tanja Aleksić

  • 0
dani kruške, leskovac Foto: Toma Stevanović

Tradicionalna voćarsko-turistička i ekološka manifestacija "Dani kruške" održana je osmi put za redom u leskovačkoj varošici Vučje. Na platou ispred tamošnje osnovne škole okupili su se najbolji kruškari sa juga Srbije, ali i drugi uzgajivači jabučastog i koštunjavog voća.

Lepom izložbom na improvizovanim tezgama brojni posetioci imali su prilike da se upoznaju, ali i probaju najnovije sorte krušaka, koje se danas gaje u Srbiji, uz po koji savet poljoprivrednih eksperata i dugogodišnjih uzgajivača kruške.

Manifestaciju voćara otvorio je Zoran Nikolić predsednik Saveta Mesne zajednice "Vučje", kao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

- Na našu sreću mi se osmi put okupljamo u društvu najvećih uzgajivača kruške i drugog voća iz leskovačkog Porečja. U voćnjacima sa područja koje pokriva grad Leskovac kruška je zasađena na oko 530 hektara, od toga najviše u vučjanskom kraju, odnosno u leskovačkom Porečju 360 hektara, što je deset odsto od ukupne površine pod ovim voćem u Jablaničkom upravnom okrugu.

Mi smo za potrebe poljoprivrede godišnjim budžetom planirali oko 138,7 miliona dinara od kojih 66,5 miliona dinara za subvencije voćarima. Ova sredstva podelićemo poljoprivrednicima do kraja tekuće 2023. godine - naglasio je između ostalog Cvetanović.

Najvećim uzgajivačima kruške i članovima takmičenja znanja o ovom voću gradonačelnik je podelio vredne nagrade.

Mi smo ovom prilikom razgovarali sa Radetom Stamenković najvećim proizvođačem sortne kruške.

- Imam dva voćnjaka sa kruškom, jedan stariji od 32 ara i novozasađeni od 18 ari u selu Radonjica nadomak Vučja. Najviše u Porečju imam Vilijemovku krušku i ja sam bio među prvih 15 uzgajivača ove sorte kruške u Porečju, i najveći kooperant istoimenog poljoprivrednog kombinata „Porečje“ koji je na žalost u poslednjih nekoliko godina zapao u finansijske nevolje. Mladi u mom selu Radonjica nisu posebno zainteresovani za uzgoj kruške, što me čini neveselim -priča nam uz kiseli smešak Rade Stamenković (73) voćar iz Radonjice.

U takmičenju u brzom rezanju i pripremanju kruške za kompot pobedila je Tanja Aleksić (49), kojoj je bilo potrebno osamnaest sekundi da oljušti tri poveće kruške.

- Volim da spremam razne đakonije od kruške. Imam vremena, ostala sam bez stalnog zaposlenja kao tekstilna radnica, pa vreme provodim u kuhinji. Volela bih da se takmičim i u kuvanju đakonija od kruške i drugog voća i povrća - rekla je Aleksićeva iz leskovačke varošice Vučje.

Za brojne radoznalce i gurmane iz Leskovca i okoline vredne domaćice iz Vučja priredile su "švedski sto" sa raznoraznim đakonijama od kruške: razne torte i kolači, pite i sokovi i jestive paste, koje su prisutni počistili za vrlo kratko vreme.

(Telegraf Biznis/Tomislav Stevanović)

Video: Srbi stvorili novu super šljivu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>