• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gana podigla cenu otkupa kakaoa od domaćih farmera za više od 63 odsto

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Porast cene otkupa dolazi pošto su fjučersi za kakao dostigli rekordno visok nivo za poslednjih 46 godina poslednjih nedelja

  • 0
kakao Foto: Unsplash

Gana je danas podigla zagarantovanu cenu otkupa kakaoa za farmere u toj zemlji za više od 63 odsto u nastojanju da poveća njihove prihode i spreči krijumčarenje te robe u susedne zemlje gde se kakao prodaje po višim cenama.

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado je rekao da će država od farmera otkupljivati kakao po ceni od oko 1.714 evra po toni za sezonu 2023/2024, koja počinje u septembru, što je najviša cena otkupa koja se plaća poljoprivrednicima šriom zapadne Afrike u poslednjih 50 godina, prenosi Rojters.

''Sa predviđenim stabilnim cenama, vlada će nastaviti da nagrađuje poljoprivrednike dobrim cenama u godinama koje su pred nama'', rekao je Akufo-Ado.

Porast cene otkupa dolazi pošto su fjučersi za kakao dostigli rekordno visok nivo za poslednjih 46 godina poslednjih nedelja.

Oslabljena valuta u Gani ''cedi'' uticala je na sniženje cena kakaoa sa farmi u Gani tokom prethodne sezone, za razliku od susedne Obale Slonovače, gde su cene porasle, između ostalog, i zbog toga što farmeri iz Gane krijumčare svoja zrna kakaoa i tamo ih prodaju po višim cenama.

''Razlika u ceni je smanjena i više neće biti isplativo prodavati kakao Obali Slonovače i Togou'', ocenila je predstavnica organizacije zastupnice Platforme Gane za izvoz kakaoa, Letisija Adu Jenki.

Kamerun, četvrti svetski proizvođač kakaoa, u četvrtak je podigao cenu otkupa sa domaćih farmi za 25 odsto na oko 2,29 evra po kilogramu za sezonu 2023/2024.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>