• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene kakaoa obaraju sve rekorde: Ovako nešto nije zabeleženo 50 godina!

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Problemi nastali u dve afričke zemlje odražavaju se na ceo svet

  • 0
Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/maliflac

Cene kakaoa obaraju sve rekorde, barem ako je sudeći po podacima trgovanja. Ova biljka se dugo nije vrednovala na tako visokom nivou, te se navodi da su cene kakaoa skočile na najviši nivo u skoro pola veka, usred globalnog pada ponude.

Njujorški fjučersi za ovaj ključni sastojak za pravljenje čokolade porasli su na nivo iznad 4.200 dolara po metričkoj toni, što je najviša cena za tu robu još od septembra 1977. godine.

Aktuelnom cenom kakaoa je, naime, nadmašen i vrhunac iz 2011, koji je rezultat zabrane izvoza kakaoa te godine od strane Obale Slonovače. Cene su do sada, u 2023, porasle za otprilike 75 odsto, a stručnjaci su skok pripisali lošim usevima u dvema afričkim državama: Obali Slonovače i Gani.

Te zemlje, naime, snabdevaju svet sa čak dve trećine zrna kakaoa. Međutim, usled ekstremnih vremenskih uslova i bolesti useva, kao i zbog manje upotrebe đubriva od strane farmera, došlo je slabije ponude. Početak žetve u oba regiona već je zaostao za prošlosezonskim tempom, prenose mediji, što izaziva strah od daljeg zaoštravanja ionako nedovoljno snabdevenog tržišta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>