• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obišli smo bašte u Švedskoj koji građani sami prave: Unajme ili kupe za male pare, a onda uživaju cele godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Članovi udruženja se brinu o delovima parcela koji su zajednička odgovornost

  • 4
Bašte, Švedska Foto: Telegraf.rs

Ukoliko vas put nanese u Švedsku obavezno posetite njihove bašte. Reč je o malim vrtovima koji građani mogu da zakupe.

Naš reporter uverio se u koncept koji je lako primeniti i u drugim gradovima, samo je čini se, potrebno malo više volje.

Bašte se nalaze maltene u centru grada, osmišljene su tako da građani mogu preko udruženja da zakupe parcele na kojima će saditi šta požele.Neke od parcela imaju i pomoćne kućice, pa im služe i kao vikendice.

Uglavnom su parcele prazne od novembra do marta, a čitave porodice se hrane organskim voćem i povrćem.

Članovi udruženja se brinu o delovima parcela koji su zajednička odgovornost, kao što su staze za šetnju, ograde...Članovi organizuju ručkove, žurke, pa i malu žetvu.

Bašte mogu da se iznajme, ali ih uglavnom kupuju. Kako smo uspeli na licu mesta da saznamo, cene baštica su od 4.000 do čak 30.000 evra.

Poljoprivrednici ovde, konkretno uzgajivači jagoda širom Švedske osim toga što prodaju marketima robu, nude mogućnost sugrađanima da dođu da beru plodove.

Princip je sličan našem iznajmljivanju njiva ili voćnjaka s malinama ili kasijama. To međutim, u Švedskoj košta 50 kruna, a dobije se mala kutija od pola kilograma koju možete da napunite i ponesete.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miloš Obilić

    11. septembar 2023 | 16:49

    Dok svoja zemlja, dedovina i prelepe rodne njive zastrani u korov, oni se baskare u u placu koji je 10x10m Sa neverovatnim pravilima. Bio sam više desetina pita u jednom od Swedskih tih gartena i neka ima je lepa kuca. Zato smo tu i gde jesmo, jer nam sve Tidje sladje i lepše, samo da nije naše

  • Zocky

    11. septembar 2023 | 17:19

    Nemačka, Švajcarska, Austrija imaju isto ovo, verovatno i ostali u zapadnoj Evropi... Meni se svidja, skoz je OK, mada i tu mora da se poštuje neki red, roštiljanje, zezanje, da, ali velika galama ne, odmah se komšije bune, takvi su, da li je dobro ili nije... I jeste i nije.

  • Z

    11. septembar 2023 | 18:29

    Bio ,gledao i mogu reci samo ovo: BEZ VEZE!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>