• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žene iz Koceljeve prave najbolji domaći ajvar? Kupci rado daju "hiljadarku" za teglu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Harmoniji boja i ukusa nije odolelo oko 10.000 gostiju iz svih krajeva Srbije, regiona i inostranstva

  • 3
Koceljeva Foto: D.G.

Sve što je rodilo u voćnjacima i povrtnjacima vredne domaćice iz koceljevačkih sela su preradile i upakovale u hiljade tegli i flaša, i iznele na Festival zimnice, koji je u petak i subotu 14. put održan u Koceljevi.

Harmoniji boja i ukusa nije odolelo oko 10.000 gostiju iz svih krajeva Srbije, regiona i inostranstva, koji su osim prilike da pazare kvalitetnu domaću zimnicu, uživali i u brojnim pratećim manifestacijama.

Beograđanka koja svake godine dolazi na Festival priznaje da žene iz Koceljeve prave najbolji domaći ajvar.

- Ovim ženama nema ravnih. Sve je ukusno što proizvedu, domaće je i bez konzervansa. Ajvar i ove godine košta 1.000 dinara, kao lane, iako je paprika poskupela, a uz to su i nekoliko puta imali poplave. Svaka im čast - kaže ona.

U tradicionalnom asortimanu zimnice su turšije, salate, pečene paprike, kornišoni, slatka, sokovi, džemovi, sirupi, ali su maštovite domaćice iz Koceljeve kupcima ponudile i neverovatne kombinacije voća i povrća: šljive punjene kupusom i celerom, džemove od luka, jabuka sa nanom, od zelenog paradajza sa limunom, slatko od ljubičica i čili papričica...

Slavicu Mitrović na Festivalu godinama prepoznaju po širokoj lepezi proizvoda, ali i specijalitetu čiji recept ljubomorno čuva.

- Naš zaštitni znak je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju - kaže Slavica.

Osim proizvođača iz Koceljeve, na Festivalu je učestvovalo oko 250 izlagača iz Srbije i regiona. Pazarivalo se i sveže voće i povrće, med i ostali proizvodi iz košnice, alkoholna pića, mesne prerađevine, kolači, bombone, liciderska srca...

Po tradiciji, u glavnoj ulici je organizovano takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša, a ove godine je bilo najmasovnije, sa 260 kotlića. Na ražnjevima su se okretali prasići i jaganjci,  a u velikim glinenim loncima kuvao se svadbarski kupus. Istovremeno, sa roštilja se širio miris pljeskavica.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    2. oktobar 2023 | 19:43

    Svaka čast tim ženama,ali kod njih je sve skupo enormno,ma đaba da je hiljadu puta domaće,ogule ti kožu.

  • Buca

    2. oktobar 2023 | 13:00

    Ni u najboljoj nameri ne mogu da razumem ljude koji pored takvih đakonija, ića, pića, jagnjića i prasića, jedu pljeskavice?! 🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>