• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Savoljub proizveo džinovski krompir stare sorte: Teži 4 kilograma i 305 grama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvodi Spasovi su dobili od prijatelja

  • 1

Od kako se među prijateljima Slavoljuba Spasova iz Vladičinog Hana pročula vest da je sa suprugom u svojoj bašti izvadio krompir težak četiri kilograma i 305 grama, gotovo da nema dana, a da neko od njih ne svrati da vidi o kakvoj grdosiji je reč.

A kada vaga pokaže istu težinu svi oni zastanu u čudu pitajući se kako je moguće da stara sorta batat da primerak krompira za Ginisa.

Tome se nije ponadao ni bračni par Spasov kada su u blizini kuće na proleće zasadili ovu vrstu krompira. Zato su se njih dvoje našli u čudu kada su vadeći zasađen i krompir naišli na jedan koga nisu mogli jednim potezom motike da izvade.

Odmah su shvatili da se radi o velikom krompiru, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o džinovskoj krtoli. To im je, međutim, postalo jasno tek kada su sa njega razgrnuli svu zemlju.

- Da bi smo ga izvadili u komadu i potpuno neoštećenog, pažljivo smo ga otkopali sa svih strana, a potom izvadili iz zemlje. Odmah smo ga stavili na vagu i kada smo videli da teži više od četiri kilograma, bili smo gotovo u šoku s obzirom da ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine - kaže Slavoljub.

Ovo seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvodi Spasovi su dobili od prijatelja. Odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti.

- Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra - ističe sagovornik.

On naglašava da ovako zasađen krompir u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste tako da ne zahteva ni okopavanje.

Oni su svoj zasad sa ovom sortom krompira po sadnji tretirali jednom ili dva puta vodom u kome je bila kopriva i dobili odličan prinos u kome se našao i džinovski krompir, piše Jugmedia.

(Telegraf.rs.rs)

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Milanče Mitovski

    20. oktobar 2023 | 15:59

    КРОМПИРОВ РЕКОРД! Најзад и наша пољопривреда обори рекорд. Наиме, Славољуб Спасов из Владиочиног Хана у својој башти са супругом у својој башти извадили кромпир масе 4.305 грама. С обзиром да наши увозе кромпир, а наши пољопривредници не знају шта да раде са ископаним кромпиром са наших њива, потрудила се природа да науди трговцима са рекордном масом једног кромпира. Од кромпира нађеног у Хану може да се припреми два пута јело од тог кромпира, чиме ће се уштедети на отпад, мање се добија коре, а више јестиве масе и мање се утроши рад на припреми. Овај кромпир даје наду пољопривредницима да и они остају као произвођачи искључиво домаћег производа, а не у фабрикама немачким, кинеским, јапанским код нас по туђој технологији и улагањима страним и нашим, а много њих су затворене без знања ΛV, који их углавно свечано пушта у рад.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>