• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dan žena na selu: "Mora se unaprediti njihov položaj"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

- To su naše majke i naše bake, i mi smo u obavezi da im obezbedimo dostojanstven život - kaže zaštitnik građana, Zoran Pašalić

  • 0
selo Foto: Shutterstock

Zaštitnik građana, Zoran Pašalić, izjavio je danas da su žene na selu najčešće društveno nevidljive i da se nalaze u lošem materijalnom položaju.

On je apelovao na nadležne organe da učine dodatne napore kako bi se unapredio položaj žena koje žive na selu, posebno onih starijih.

- Žene na selu imaju ključnu ulogu u opstanku i razvoju ruralnih sredina, a opet su neravnopravne sa muškim članovima društva. To su naše majke i naše bake, i mi smo u obavezi da im obezbedimo dostojanstven život i stvorimo mogućnost da u potpunosti ostvaruju svoja prava - rekao je Pašalić povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana žena koje žive na selu.

Pašalić je naveo i da su žene u seoskim sredinama socijalno isključene, da se nalaze u lošoj materijalnoj situaciji jer najčešće učestvuju u neplaćenom kućnom i radu na gazdinstvu, i da imaju otežan pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama.

- U to smeru, neophodno je da nadležni organi rade na razvijanju posebnih usluga i servisa podrške na lokalnom nivou. Takođe, veoma je važno raditi na podizanju svesti žena na selu o njihovim pravima i mehanizmima zaštite, kao i na njihovom osamostaljivanju i ekonomskom osnaživanju - kaže Pašalić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>