• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nikad kredit nisam digao": Stipe ima pune štale, konje, krave i još mnogo toga, a sve rade on, žena i 9 dece

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Moja deca, moja porodica, razbacani smo svukuda, ali smo svi, zanoć, zajedno. Samo kažeš "Hop", evo ih, Dabogda bog dao svakome, pa i mene. Neka bog da samo da se poštujemo, najgore je uvredit čoveka. Moramo se borit da budemo legende", kaže Stipe

  • 6

Stipe Bilandžija (75) je verovatno najveći stočar u Srednjoj Bosni. Poseduje 1.000 duluma zemlje, nekoliko štala, konje, krave i mnogo toga. Otvorio je vrata svoga doma i pokazao čime se bavi.

Sa svojom suprugom sve stigne, a imaju čak devetoro dece koji se međusobno pomažu. Stipe kaže ako zatreba za noć su svi na okupu i da su veoma složni, navodi se u prilogu Jutjub kanala Srednja Bosna Danas.

U njegovoj kući, velika tabla sa okačenim slikama. Ima dve ćerke i sedam sinova.

- Moja deca, moja porodica, razbacani smo svukuda, ali smo svi, zanoć, zajedno. Samo kažeš "Hop", evo ih, Dabogda bog dao svakome, pa i meni. Neka bog da samo da se poštujemo, najgore je uvredit čoveka. Moramo se borit da budemo legende.

- Nema žešćih radnika od nas. Ne diramo nikoga, poštujemo svakoga. Nacionalnost ne bi dao dirnut za Boga, svi smo mi braća bolan! Al' što smo se razdelili...

Na pitanje kako je bilo s tolikom decom, supruga kaže:

- Ja nisam osetila da sam se toliko napatila, svi me pitaju "kako si to odranila", bio i rat i sve, bili su zdravi, veseli, sposobni. Ja sam bila zadovoljna, prezadovoljna, kao da sam othranila samo dvoje možda.

- Ilija je '75, on sad u Minhenu sedne u avion i u Banjaluku - priča Stipe o sinovima.

Kako kaže, kod njega pred kućom, ne sme da se nađe opušak.

- Nikad se nakašljao nisam - priča Stipe.

Kako kaže, u protekla dva meseca prodao je 6 bikova.

- Vidi ovu moju legendu, vidi ga što doji mater, nemoj bolan dosta ti je! Gledaj ga, pravi je! - kaže on dok tera tele od majke.

Stipe ima i 30 konja i 50 goveda. Kaže, nit' zatvaraju nit vežu, on i žena sve sami.

- Najvažnije je zdravlje, a šta more noćas bit ne sme čovek reći. Ja i baba spavamo po tri, četiri sata. Zadovoljan sam, ništa ne bih menjao. Kredit nikada nisam digao - napominje Stipe.

Pogledajte više u reportaži Jutjub kanala Srednja Bosna Danas:

(Telegraf.rs)

Video: Imaju preko trideset krava i prave sir đubek jedinstven u svetu: Monasi manastira Sukovo kod Pirota

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znam ja

    18. oktobar 2023 | 05:59

    Ja i Stipe smo državni neprijatelj broj jedan. Mi smo najgori koji nemamo kredit. Naš doprinos državi tj banci je nula. Ja sam još gori jer nemam auto on ima traktor pa plaća poreze i gorivo. Ja kao pešak sam nula samo trošim iz budžeta jer radim za državu. Naša sorta je najgora zato je on zapao nekom za oko pa sad ga spominju u novinama sutra će da ga optuže za nesto

  • Aca

    18. oktobar 2023 | 05:55

    Čovek koji kredita nema i ne zna da koristi kartice je zaostao u razvoju. Meni je tako rečeno kad sam došao u Kanadu. Pošto je njima sve na kredit kuća auto stvari biznis. I kad dođe vreme za penziju sve prodas da vratiš kredit i ostatak para staviš u džep i kupiš kamp kućicu da živiš. Ili odeš na Tajland sa proširenim venama i kao super ti je. Svaka čast coveku

  • Svaka cast

    18. oktobar 2023 | 06:41

    Bravo za Stipeta i zenu. Ne znam zasto zene sa devetoro dece pitaju kako ih ocuvas, a smatraju davje normalno da cuvas 30 krava. Pa posao je to ali ogromna dobit - kad ih gledas zdrave, dobre, slozne, srce ti je puno. Razlicito je tovzadovoljstvo od odlaska na putovanje, more i sl. Vode ispunjen zivot kojim su zadovoljni, a to retko kom coveku podje za rukom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>