• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Afrička kuga registrovana u Zasavici i Noćaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na sajtu Uprave za veterinu objavljeno je da je ovog meseca, 11. i 16. oktobra, zaraza registrovana i na području Šida i Kukujevaca.

  • 0
Plac, afrička kuga Foto:D.G.

Afrička kuga svinja je u poslednja dva dana registrovana u Zasavici i Noćaju, gde su obolele domaće svinje eutanazirane.

Sva naselja u prečniku 10 kilometara u Sremskom okrugu kao i dva sela u u Mačvanskom okrugu (Glušci i Uzveće, opština Bogatić) proglašena su za ugroženo područje.

Na sajtu Uprave za veterinu objavljeno je da je ovog meseca, 11. i 16. oktobra, zaraza registrovana i na području Šida i Kukujevaca.

Stočari u sremskim selima su zabrinuti zbog širenja virusa protiv kojeg ne postoji lek i u saradnji sa veterinarskom inspekcijom preduzimaju mere zaštite svojih domaćinstava.

- Čim je u Noćaju otkriveno da ima zaraženih svinja, u naše selo smo dopremili dezinfekciono sredstvo koje se deli besplatno. Poljoprivrednici se pridržavaju preporuke veterinara i ne dozvoljavaju prilaz oborima, a više puta dnevno dezinfikuju dvorišta - rekao je Dragan Lukić, predsednik mesne zajednice Salaš Noćajski.

Zbog širenja afričke kuge svinja zabranjen je promet, pa klanice ne mogu da otkupljuju tovljenike sa zaraženog i ugroženog područja.

- Najveća muka je što je otkup stao. Potreban nam je novac da obavimo setvu pšenice, a svinje ne možemo da prodamo. Dok traje zabrana trošimo hranu, a tovljenici će prerasti kilažu - rekao je Lukić, koji u oborima ima 30 tovljenika koji su stigli za klanje.

(TelegrafBizinis)

Video: Afrička kuga svinja se ne prenosi na čoveka, ali je šteta velika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>