• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Dragoradov krompir gleda ceo Bogatić: Oblik govori više od reči, a za njega ima posebnu simboliku

Vreme čitanja: oko 1 min.

A svako ko ga lično poznaje složiće se sa komentarima sa društvenih mreža

  • 4
Dragoradov krompir Foto: D.G.

Ovog leta poljoprivrednici širom Srbije su se hvalili džinovskim plodovima iz svojih bašta - najkrupnijim jagodama, paradajzom, paprikama, krompirom, najdužim krastavcem... Dragorad Davidović, penzionisani profesor fizičke kulture iz Bogatića nema ništa protiv rekordera po težini i dužini, ali krompir u obliku srca koji je iskopao na svojoj njivi je umetnost prirode i nema konkurenciju.

- Sinonim ljubavi i to sakrivene u zemlji, baš kao i prava, ona tajna ljubav - odgovorio je profesor na komentar pratioca ispod fotografije srca od krompira koju je objavio na društvenim mrežama.

U Bogatiću mnogi poznaju nastavnika Davida, ali i širom bivše velike države gde je svojevremeno osvajao medalje na atletskim takmičenjima kao član Atletskog kluba Crvena zvezda.

Odbio je primamljive ponude velikih klubova iz Evrope i Amerike, vratio se u rodnu Mačvu i uz posao profesora u osnovnoj školi gde je izveo brojne generacije đaka obrađivao zemlju. I zbog svega toga, a ne samo zbog krompira neobičnog izgleda, njegova objava je privukla veliku pažnju.

- I ranijih godina kada smo na veliko sejali krompir bilo je istih u obliku srca, pa i ove godine kada smo krompir sejali samo za naše potrebe. Hoće me ljubav, šta drugo da pomislim - priča osmehujući se.

Inspirisan srcem od krompira harizmatičan, duhovit i rečit, poeta u duši, nastavnik David o večitoj temi ljubavi može do sutra pričati. I ozbiljno reći da će krompir-srce da čuva do naredne godine, kao što je i ranijih godina činio, a u šali dodati - za svoju nikad ostvarenu ljubav.

A svako ko ga lično poznaje složiće se sa komentarima sa društvenih mreža: da mu je "zemlja uzvratila ljubav" i kako "dobar čovek može samo dobro da očekuje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    29. oktobar 2023 | 08:07

    Toga ima u svakom zasadu krompira

  • Visionar

    29. oktobar 2023 | 09:13

    Divna prica, divna osoba.

  • vladimir

    7. novembar 2023 | 18:40

    Veoma lepa i osećajna priča. Ali želim ispričati i onu tamniju stranu krompira. Zapravo to se odnosi na krompir koji je plitko zasađen pa su krtole izložene svetlosti, ili mladi iskopan krompir koji je izložen takođe svetlosti, i na onaj proklijali krompir. Šta se događa sa njim. On pozeleni. Zašto? Kao svako živo biće i biljka on želi da se zaštiti i odbrani od predatora. Krompir proizvodi jak otrov SOLANIN. To je prirodni glikoalkalni otrov. Fatalna dza je 3-6 mg/kg telesne težine. Uobičajeno je da ga krompir ima oko 0,2 mg/gr krompira. Onaj na suncu ima čak preko 1 mg/gr. Proklijali ima još više SOLANINA. Njega ima i u patldžanu, paradajzu ispod kože. Siptomi trovanja: Mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, aritmije, groznica, gubitak osetljivosti, proširene zenice. .. Otrov SOLANIN ne može nestati kuvanjem. Kod prženja preko 170 °C deo se raspadne. Njegova formula je: C 45 H 73. NO 15 Pa sada znate da ne treba jesti krompir koji je pozeleneo i proklijali , pa kad kupujete pogledajte dobro. Ako vam baš proklija slučajno oljuštite debele ljuske . Takođe paradajz koji ste jeli pa ste dobili bolove u stomaku ili povraćate znajte da je ispod ljuske bio zeleni SOLANIN. Nije to zbog prskanja već je držan nasilno pod suncem da spolja pocrveni. Otrov je ispod crvene kožice. NARAVOUČENIJE : Ne držite krompir na svetlu ili suncu, ne jedite pozeleneo i proklijali krompir. Poređenja radi, otrov gljive zelene pupavke ima fatalni AMATOKSIN 1,2 mg/kg tež.čoveka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>