U Dragoradov krompir gleda ceo Bogatić: Oblik govori više od reči, a za njega ima posebnu simboliku
A svako ko ga lično poznaje složiće se sa komentarima sa društvenih mreža
Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:
- Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
- Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
- Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
- Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
- Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
- Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
- NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
<% message.text %>
vladimir
Veoma lepa i osećajna priča. Ali želim ispričati i onu tamniju stranu krompira. Zapravo to se odnosi na krompir koji je plitko zasađen pa su krtole izložene svetlosti, ili mladi iskopan krompir koji je izložen takođe svetlosti, i na onaj proklijali krompir. Šta se događa sa njim. On pozeleni. Zašto? Kao svako živo biće i biljka on želi da se zaštiti i odbrani od predatora. Krompir proizvodi jak otrov SOLANIN. To je prirodni glikoalkalni otrov. Fatalna dza je 3-6 mg/kg telesne težine. Uobičajeno je da ga krompir ima oko 0,2 mg/gr krompira. Onaj na suncu ima čak preko 1 mg/gr. Proklijali ima još više SOLANINA. Njega ima i u patldžanu, paradajzu ispod kože. Siptomi trovanja: Mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku, aritmije, groznica, gubitak osetljivosti, proširene zenice. .. Otrov SOLANIN ne može nestati kuvanjem. Kod prženja preko 170 °C deo se raspadne. Njegova formula je: C 45 H 73. NO 15 Pa sada znate da ne treba jesti krompir koji je pozeleneo i proklijali , pa kad kupujete pogledajte dobro. Ako vam baš proklija slučajno oljuštite debele ljuske . Takođe paradajz koji ste jeli pa ste dobili bolove u stomaku ili povraćate znajte da je ispod ljuske bio zeleni SOLANIN. Nije to zbog prskanja već je držan nasilno pod suncem da spolja pocrveni. Otrov je ispod crvene kožice. NARAVOUČENIJE : Ne držite krompir na svetlu ili suncu, ne jedite pozeleneo i proklijali krompir. Poređenja radi, otrov gljive zelene pupavke ima fatalni AMATOKSIN 1,2 mg/kg tež.čoveka.
Visionar
Divna prica, divna osoba.
Milan
Toga ima u svakom zasadu krompira