• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potvrđen prvi slučaj ptičjeg gripa kod domaće živine u Hrvatskoj: Počela eutanazija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema nezvaničnim informacijama, na farmi se nalazi više od 19 hiljada ćurki u ukupno osam objekata

  • 0
Ptičji grip Foto: Shutterstock

Nakon što je na Vindonovoj farmi ćurki u Slavonskom Kobašu otkriven ptičji grip, danas je počela eutanazija i odvoz uginulih životinja iz dva objekta u kojima je bilo više od 6.000 ćuraka.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je juče da je u jednom od osam Vindonovih objekata potvrđen visokopatogeni virus ptičijeg gripa H5N1.

Prema nezvaničnim informacijama, na farmi se nalazi više od 19 hiljada ćurki u ukupno osam objekata, a narednih dana svi bi mogli da budu eutanazirani.

Ovo je prvi ovogodišnji slučaj ptičjeg gripa kod domaće živine u Hrvatskoj. Poslednji slučaj pre toga dogodio se među divljim pticama, kod dve crvenokljune čigre, pronađene uginule na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja). Takođe je reč o H5N1.

– Na prvu sumnju na moguće prisustvo virusa odmah su obaveštene sve nadležne službe i sprovedene sve propisane procedure u cilju sprečavanja širenja virusa. Kao odgovoran proizvođač, u stalnoj smo komunikaciji sa svim nadležnim organima i resornim ministarstvom, a po potvrdi virusa preduzimaju se najviše mere u cilju sprečavanja daljeg širenja i kontrole bolesti. Ističemo da se poštuju najviši propisani standardi i sprovode sve mere biozaštite, što se odnosi i na preventivno stavljanje farme u potpuni karantin. Napominjemo i da virus gripa ne predstavlja opasnost od zaraze ljudi - rekao je juče za Večernji list Damjan Tomšić, direktor Vindona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>