• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milioni Francuza upozoreni da ne jedu domaća jaja: Ovo je razlog

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici kažu da su kokoške koje se hrane na zagađenom tlu osnovni uzrok problema, dok se na farmama sprovodi stroga kontrola kvaliteta jaja

  • 0
Jaja, pržena jaja, tiganj, doručak Foto: Shutterstock

Francuske zdravstvene vlasti upozorile su milione stanovnika da ne jedu jaja od domaćih snabdevača u regionu Il d Frans. Upozorenje dolazi nakon što je nova studija potvrdila da su tlo i jaja kontaminirani "večnim hemikalijama" tzv. PFAS supstancama.

Preventivno upozorenje prvi put je izdato u februaru 2022. za određena područja ovog regiona. Mera predostrožnosti je zatim proširena na ceo region u maju 2023. nakon što je sprovedena preliminarna istraga.

Ove nedelje stigla je i potvrda u vidu studije čiji su rezultati poražavajući i odnose se na čak 410 naselja koja čine urbano područje Pariza.

Istraživanjem fondacije Toksiko Voč (Toxico Watch) iz februara 2022. otkriven je visok nivo dioksina u kokošinjcima koji se nalaze u blizini najveće spalionice otpada u Evropi smeštene na teritoriji Pariza. Ova spalionica i ranije je bila predmet medijskih napisa zbog visokog nivoa zagađivača.

Kokoške Foto: Pixabay

Vlasti su sprovele analizu u 25 kokošinjaca, a rezultati su potvrdili istraživanje Toksiko Voča:

Postoji „široko rasprostranjena kontaminacija zemlje i jaja sa domaćih farmi pilića u Parizu i unutrašnjim predgrađima, organskim zagađivačima  kao što su dioksini, furani, polihlorovani bifenili i PFAS hemikalije", objašnjava se u saopštenju za javnost, koje citira portal Euronews.

Podsetimo, PFAS hemikalije su jedinjenja stvorena u laboratorijama i zapravo ih ima na hiljade. Ove supstance imaju izuzetno široku primenu: koriste se u proizvodnji nelepljivih tiganja, pakovanju hrane, pravljenju pene za gašenje požara...

PFAS su poznate kao "večne hemikalije" jer opstaju u životnoj sredini neverovatno dugo, a nekima od njih treba više od 1.000 godina da bi se razgradile.

kokoške, jaja Foto: Shutterstock

Redovna konzumacija hrane zagađene PFAS supstancama "nekoliko puta nedeljno tokom nekoliko godina" može dovesti do endokrinih poremećaja koji mogu da izazovu razne hronične bolesti i utiču na razvoj reproduktivnih i imunoloških funkcija piše Euronews.

Ranija istraživanja povezala su PFAS jedinjenja sa slabijim imunološkim odgovorom na vakcinisanje i povećanim rizikom od pojedinih vrsta kancerogenih oboljenja, kao što su rak bubrega i rak testisa.

Francuske zdravstvene vlasti ogradile su se u saopštenju i precizirale da su ispitivale samo individualne kokošinjce, a ne i farme.

- U takvim kokošinjcima živina se duže drži u odnosu na farme, gde je cilj da se prinos maksimalno poveća. Akumulacija organskih zagađivača se povećava dužim izlaganjem. Veća je verovatnoća da će kokoška koja je bila u kokošinjcu nekoliko godina biti kontaminirana nego ona koja je tamo bila samo nekoliko meseci - navodi se u saopštenju i precizira:

- Jaja koja dolaze sa komercijalnih farmi podležu proverama kako bi se osiguralo da su u skladu sa evropskim propisima.

U jednom od najnovijih izveštaja o bio-monitoringu koji je sprovela holandska fondacija Toksiko Voč navodi se da se "zabrana konzumiranja kokošijih jaja iz dvorišta, kao odgovor na rezultate biomonitoring studije o emisiji dioksina, ne bavi pravim uzrokom zagađenja dioksinom“.

Nisu problem jaja, već problem leži u zagađenju životne sredine usled ispuštanja industrijskih otrova u našem okruženju, zaključuju eksperti ove fondacije.

(Telegraf Biznis)

Video: Raste cena prasećeg i jagnjećeg mesa: Poskupljenje pred slavski period u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>