• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana prva obuka u sklopu Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije

Ekipa Biznisa
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osnovni zadatak Projekta je da pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima i agregatorima koji žele da poboljšaju i razviju svoje kapacitete

  • 0
Novi Sad, obuka Foto: Ustupljene fotografije

Pred više od 150 korisnika, 3. decembra je u Novom Sadu održana prva obuka za korisnike Prvog javnog poziva Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije. Tokom decembra, biće organizovane još dve obuke za korisnike - na Zlatiboru i u Kruševcu. Obuke su, inače, kreirane za unapređenje znanja i veština korisnica i korisnika, besplatne su, kvalitetne, sa dobrim predavačima, i omogućavaju umrežavanje sa drugim polaznicima i učesnicima, saopšteno je.

- Finansijski model Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije nijesamo finansijska podrška u investicije poljoprivrednih gazdinstava, nego i razvoj njihovih privrednih kapaciteta, plasmana na poljoprivredno tržište, pružanje neophodnih znanja iz preduzetničke perspektive, a sve sa ciljem da postanu konkurentniji na tržištu. Unapređenje kapaciteta, znanja i veština omogućili smo našim korisnicama i korisnicima Prvog javnog poziva na tri lokacije, u Novom Sadu, na Zlatiboru i u Kruševcu. Izuzetno se radujemo početku obuka i planiramo da nastavimo sa njima širom Srbije. Pozivamo sve koji su prošli kroz naše pozive da se prijave za obuke i da zajedno učestvujemo u razvoju poljoprivrednog sektora - izjavio je, koordinator projekta Milan Stevanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u saradnji sa Svetskom bankom 2021. godine pokrenulo novi model finansiranja, poznat kao 50:40:10, kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a ujedno i unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost kroz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije.

Korisnici bespovratnih sredstva (grantova) mogu biti fizička lica – individualni poljoprivredni proizvođači, kao i agraratori – preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge, a ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 - 50.000 evra, odnosno za agregatore od 25.000 – 400.000 evra, piše dalje u saopštenju.

Inače, osnovni zadatak projekta je da pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima i agregatorima koji žele da poboljšaju i razviju svoje kapacitete. Pored toga, misija projekta je da poljoprivrednim proizvođačima pruži neophodna znanja iz preduzetničke perspektive, a sve sa ciljem da postanu konkurentniji na tržištu. Do sada, projekat je realizovao dva javna poziva za koje je zainteresovanost iskazalo više od 3.500 poljoprivrednika.

Tokom jednodnevnog besplatnog treninga, svi zainteresovani učesnici imali su mogućnost da direktno razgovaraju, kao i da čuju predavanja renomiranih stručnjaka iz ciljne poljoprivredne oblasti koji su, pored bogatog akademskog znanja, u prilici da ponude uspešne primere iz prakse.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>