• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Poruka majke nakon povratka sina na dedovinu slama dušu: Napustio Novi Sad i u Bogatiću ostvario svoj san

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ssada mi se ispunio san da imam nešto svoje", priča Ivan Đonlić

  • 1
Foto: D.G.

U svojoj dvadesetoj godini Ivan Đonlić (32) je iz toplog porodičnog doma krenuo u nepoznato i posle dvanaest se iz "Srpske Atine" vratio u rodni Bogatić. Na preuređenom dedinom imanju otvorio je restoran "Konoba 59", gde je ostvario san o ugostiteljstvu kao poslu kojim želi da se bavi, a sa suprugom Sofijom i osmomesečnim sinom Tadejom svio porodično gnezdo u staroj kući svoje bake.

- U Novom Sadu sam radio u ugostiteljstvu, poslu koji sam zavoleo od svoje šesnaeste godine. Prvo sam se zaposlio u jednom kafiću i ubrzo mi se posrećilo da dobijem angažman u jednom restoranu gde sam dosta naučio, stekao iskustvo, upoznao veliki broj ljudi i dobio šansu da napredujem - priča Ivan.

Sa velikom željom da neprestano uči, otkriva i usvaja tajne ugostiteljstva od konobara je "dogurao" do menadžera dva prestižna restorana, a u međuvremenu završio je i kurs za somelijera.

- Oduvek sam znao da ću se baviti ugostiteljstvom i sada mi se ispunio san da imam nešto svoje, gde najviše volim ulogu radnika jer imam dosta ideja koje polako realizujem. Potpuno sam posvećen ovom poslu, svestan sam svih teškoća i izazova i da ne može preko noći da se uspe, ali verujem da će kvalitet biti prepoznat - nastavlja Ivan.

O povratku u zavičaj Ivan kratko kaže kako je "slušao svoje srce", a od kada je naslednik Tadej postao "centar sveta" oko povratka u Bogatić gde će da raste u mirnijoj sredini složila se i supruga Sofija. Rođena Novosađanka priznaje da joj je pakovanje kofera i preseljenje u Mačvu bilo veliki izazov o kojem su zajedno odlučili.

- On se vratio na svoje imanje, voli posao koji je započeo, a za mene je ovo baš velika promena jer mi je sve ostalo u Novom Sadu. Tamo sam i radila. Najviše mi nedostaje društvo, ali Bogatić i Novi Sad su blizu, pa dođu povremeno kod nas moja sestra i njena deca ili mi odemo u Novi Sad. Ja se još prilagođavam na novu sredinu, malo je lakše i što sam okupirana bebom, ali se dobro snalazimo na ovom novom početku jer se dobro razumemo i podržavamo - kaže supruga Sofija.

Od majke Biljane i oca Slaviše nema srećnijih zbog povratka Ivana sa porodicom u Bogatić. Oba sina su birali svoje živote puteve i u tome su im kao roditelji pružali podršku, ali nije bilo lako jer su svih godina kući u kojoj su rođeni povremeno dolazili "kao gosti".

- Prestala sam da brojim dane kada će bar jedan sin doći kući. Mlađi Nikola je takođe veoma rano otišao iz kuće, sada igra košarku u Pirotu, gde živi sa svojom porodicom. Zbog Ivana smo presrećni, pa iako su on i Sofija odlučili da ne žive sa nama već u kući moje majke. Blizu su, nekoliko stotina metra daleko i srce mi je sada na mestu - kaže ne skrivajući radost majka Biljana.

Majka i otac, kao i supruga Sofija, kada mali Tadej "dozvoli", pomažu Ivanu na novom, smelom početku u biznisu koji je izabrao za svoj životni poziv. Restoran je veoma brzo postao popularno mesto zbog domaće kuhinje, prijatnog i tihog ambijenta na periferiji varošice, kao i porodične atmosfere kojom odiše svaki kutak.

(Telegraf Biznis)

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>