• 6
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasila se nemačka Vlada zbog protesta poljoprivrednika: Evo da li će popustiti pred zahtevima

S. Ž.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački poljoprivrednici blokirali su jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, protestujući protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo, u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta

  • 6
protest nemačka Foto: Karsten Schmalz / imago stock&people / Profimedia

Nemačka vlada ne razmatra izmene svojih planova za postepeno ukidanje poljoprivrednih subvencija, uprkos protestu poljoprivrednika, izjavio je danas portparol vlade.

"U vladi ne razmišljaju o bilo kakvoj promeni planova", rekao je portparol na konferenciji za medije, prenosi Rojters. Dodao je da je vlada ta koja "na kraju mora da donese odluku i da sprovodi promene, koje ne mogu uvek da se dopadnu svima".

Nemački poljoprivrednici blokirali su jutros ulaze na autoputeve širom zemlje, protestujući protiv plana vlade da smanji subvencije za gorivo, u okviru najavljenog prilagođavanja saveznog budžeta.

Zbog protesta poljoprivrednika obustavljen je rad i u fabrici Folksvagena u Emdenu, u istočnoj Friziji.

Da podsetimo, na samom startu nove godine u Nemačkoj se dešavaju velike pobune radnika, iz raznih branši. Doduše, nije to novina, s obzirom na sve izraženije egzistencijalne probleme u najvećoj evropskoj ekonomiji, ali su ponovo "najglasniji" železničari i poljoprivrednici.

I jedni i drugi se bore za bolje radne uslove, pri čemu mašinovođe traže jednokratnu pomoć od 3.000 evra i povećanje plate, uz smanjenje broja radnih sati, dok poljoprivrednici protestuju jer Vlada Nemačke planira da ukine subvencije za goriva.

nemačka, protesti Foto: ARMIN WEIGEL / AFP / Profimedia

Ukidanje potpora u sektoru poljoprivrede je još sredinom decembra izazvalo reakcije i izvelo poljoprivrednike na ulice, a sinoć je na hiljade njih na traktorima stiglo u centar Berlina, najavljujući veliki protest širom zemlje, koji kreće danas, 8. januara.

Mediji uveliko pišu da danas maltene neće biti nijednog dela Nemačke koji će "funkcionisati normalno", usled velikih blokada. Poljoprivrednicima su se, naime, pridružili i vinogradari, odnosno uzgajivači svinja.

Više o tome čitajte u našoj odvojenoj vesti:

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot

    8. januar 2024 | 13:26

    Hteli ste kod obojenu revoluciju bitange ali stize kod vas.Podrska gradjanima Nemacke.Pod hitno skidajte sa vlasti Solca i Berbok inace se Svabama ne pise dobro ich teraj te Amere iz drzave.

  • Nole

    8. januar 2024 | 13:19

    A nasi oru bez ikakve pomoci drzave i boli ih uvo.

  • Dragan

    8. januar 2024 | 15:03

    Morace da popusti vlada Nemacke.Industrija stoji,ne mogu radnici na posao.Drugo je to kada kod nas paori blokiraju,mi i nemamo industriju a tih par firmica sto kao nesto raduckaju,njima svejedno hoce ili nece raditi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>