• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čudo u srpskom selu: Mišova krmača oprasila čak 22 prasića, unuk Filip najveća pomoć svom dedi

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U njegovom oboru do sada je rekord držala krmača koja je oprasila 15 prasića, ali ova sada zaista je redak primer, ne samo u bajnobaštanskom kraju, već u celoj Srbiji

  • 0
Krmača i prasići, rekord Foto: Telegraf.rs / B.I.

Narodna izreka za 13. prase vezana je upravo za krmaču, koja može da nahrani svega 12, ali ne i za onu iz Mišovog obora, koja je pre neki dan oprasila skoro pa duplo - 22 praseta.

Milorad Mišo Simić, iz sela Obajgora, nedaleko od Bajine Bašte, nastavio je tradiciju predaka, bavi se uzgajanjem svinja, ali nikada do sad mu krmača nije oprasila ovoliki broj prasića.

- Propratio sam dok je rodila 13, nadajući se da je završila, otišao sam u kuću, a ujutru kad sam se pomolio u štalu nisam verovao šta vidim očima, bila su 22 praseta. - počinje priču Mišo.

Ne krije da je ostao u čudu i da je morao da ih prebroji nekoliko puta da bi bio sto posto siguran da ih je toliko.

U njegovom oboru do sada je rekord držala krmača koja je oprasila 15 prasića, ali ova sada zaista je redak primer, ne samo u bajnobaštanskom kraju, već u celoj Srbiji.

- Jasno je da krmača može da "zadoji" 12 prasadi, ostatak je teško odgajiti, ali borićemo se - dodaje Simić.

Njegove svinje su sorte "Moravka", crne su boje, a on je registrovani odgajivač ove autohtone sorte svinja. Do sad je gajio Landras (bele svinje) i Durok ( crvene svinje, američkog porekla), ali sada u oboru ima samo "Moravke", koje u proseku rađaju od osam do 12 prasića, a prase se dva puta godišnje.

- Četrnaestogodišnji unuk Filip mi je desna ruka, i pored svojih obaveza u školi i sportskih aktivnosti, svakodnevno mi pomaže u svinjogojstvu. - istakao je naš sagovornik.

Simić ističe da svinje veći deo vremena provode na otvorenom, naručito leti, kada ih izvodi na pašu, ograđuje žicom, a "čuva" ih solarna čobanica. I u ovom periodu izlaze iz štale, otporne su na hladnoću, uživaju kopajući korenje korova, pa ujedno na ovaj način gazdi čuvaju imanje od trnja i vrzina. U letnjim mesecima dvorište brane i od zmija.

(Telegraf Biznis / B.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>