• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada je napravio slatko od slanine: Mast curi iz usta, a ukus slatko-slan, otkrio je i recept

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i slanog nikog nije ostavio ravnodušnim

  • 0
Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca, slatko od slanine Foto: Rina/Privatna arhiva

Masna i slana, šarena.. slanina je delikates bez kog se u Srbiji ne može zamisliti skoro nijedna trpeza. Ipak, Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca, iako po struci električar slanini je dao potpuno nov smisao kada je od nje napravio slatko.

Kako kaže recept je pronašao na interenetu i odlučio se da uradi nešto neobično, a u tom je i uspeo jer je dobio pravo pravcato slatko od mesnog delikatesa.

Najpre se isprži slanina i kada je skoro gotova povadi se, a u masnoću koja je ostala dodajemo luk crni i beli koje smo izblendirali, so, biber. Dinsta se, pa se zatim doda paradajz koji je takođe izblendiran da bi dobili sitne komadiće koji će se lakše obraditi u paradajz pire, dodajemo potom i žuti šećer i jabukovo sirće, još malo se dinsta a onda se vrati slaninica koja se prvobitno pržila. Sve zajedno ostaje na vatri još oko pola sata da se ukrčka i onda se sipa u vruće tegle i ne zatvara dok se ne ohladi, kaže za RINU Vlada.

Ovaj nesvakidašnji spoj slatkog i slanog nikog nije ostavio ravnodušnim, a Vlada je svoj specijalitet predstavio i na sajmu i mnogi su začuđeno gledali u teglicu na kojoj piše - slatko od slanine.

Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca, slatko od slanine Foto: Rina/Privatna arhiva

- Priprema nije teška, a receptura nije tajna. Za jednu meru je potrebno oko 400 grama slanine i od toga će se dobiti jedna tegla od 170 grama slatkog i pet-šest malih od 35 grama. Pre upotrebe se malo zagreje da se masnoća otpusti, može se služiti uz špagete, makarone, pečenje, kao preliv a može i da se stavi na hleb pa tako samo da se jede. Nema jasno definisan ukus, malo sladi a malo je i slano, meni se sviđa a i mojim mušterijama koji su ga do sada konzumirali“, naglašava Jovanović.

Vlada Jovanović iz sela Venčani kod Aranđelovca, slatko od slanine Slatko od slanine; Foto: Rina/Privatna arhiva

Kako je u pitanju redak delikates, ni cena mu nije mala, pa tako teglica id 35 grama košta 700 dinara.

(Telegraf Biznis/Rina)

Video: Iznenadilo nas je šta se najviše kupuje: Bili smo na "Slaninijadi", najduži komad slanine 132 cm

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>