• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Deka Peka otkriva zašto je peglana kobasica tako skupa: "Mi smo Piroćanci, ne želimo ništa da trošimo"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kilogram ovog pirotskog specijaliteta staje i do 5.000 dinara

  • 2

Na 11. po redu Sajmu peglane kobasice, koji se održao ovog vikenda u Pirotu, pitali smo najiskusnijeg proizvođača pirotskog specijaliteta, koji je čak i geografski zaštićen, zašto je toliko skup. Kilogram ove "potkovice" išao je nedavno i do 4.000 dinara, a sudeći po cenama na štandovima sada je i za jednu "crvenu" više.

Predrag Stanković, među Piroćancima poznat kao Deka Peka Mrnjak, proglašen je za najiskusnijeg proizvođača peglane kobasice, a za Telegraf Biznis pojašnjava kako sama proizvodnja izgleda.

- Kobasica se pegla svakog jutra i večeri 40 dana, suši se na promaji, mi smo Piroćanci, ne želimo ništa da utrošimo, drva, struju, nego ono što nam je Bog podario. Vetar i hladnoću. Kobasica se pravi negde na 5 stepeni plus i noću mora da bude minus da bi se preko dana opustila, noću smrzla i da bismo iz toga lakše ispustili vazduh - priča Predrag koji je tokom dugogodišnje proizvodnje pokupio bezbroj nagrada.

Inače, ove kobasice se prave od junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, a Deka Peka nam nije ostao dužan ni objašnjenja zašto je pa, toliko skupa.

- Od tri kilograma mesa bez ijednog grama loja, posle 4o dana peglanja svakog jutra i večeri dobijate 900 do kilogram te kobasice.

Kaže da kod njega kilogram košta 5.000 dinara, a razlog je u "klimatskim promenama".

- Bilo je dosta vlage, morao sam da dodajem ventilatore. Struja mi je za dva meseca ispala 212.000 dinara - priča Mrnjak.

Da biste i sami shvatili koliko je proizvodnja pirotskog specijaliteta teška, Deka Peka upućuje svima poziv:

- Dođite, daću vam mašine, punilicu, sprave, biću vam od pomoći, dati savet, pravite i ja ću vama da otkupim za 5.000 dinara - poručuje Peka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>