• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako je trenutno u Španiji, putevi u blokadi: Farmeri se pridružili evropskim kolegama

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katalonija je prošle nedelje proglasila vanredno stanje zbog trogodišnje suše

  • 1
španija, farmeri Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Poljoprivrednici u Španiji pridružili su se svojim evropskim kolegama, odnosno farmerima koji već nedeljama unazad organizuju proteste u svojim zemljama (Nemačka, Belgija, Holandija, Italija...). Španci, kao i poljoprivrednici iz drugih zemalja Evrope, zahtevaju veću fleksibilnost od Evropske unije za svoje poslovanje, a opet - strožu kontrolu nad uvoznim proizvodima koji stižu iz država koje ne pripadaju Uniji.

Takođe, traže veću pomoć vlade.

Španski farmeri su u nekoliko regiona blokirali puteve i izazvali velike smetnje vozačima, piše BBC. Velike demonstracije u centru Madrida planirane su za drugi deo februara.

Oni su u utorak, 6. februara, izašli na ulice u unutrašnjosti severne Španije, vozeći traktore u konvojima, trubeći i mašući španskim zastavama i transparentima. Takođe su protestovali u severoistočnom regionu Katalonije, južnom regionu Andaluzije i Ekstremaduri na zapadu.

Kao i drugi pobuljeni Evropljani, Španci imaju manje-više iste pritužbe. Kažu da im propisi, koji čine deo Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU, zajedno sa visokim troškovima goriva i energije, otežavaju ostvarivanje profita.

- Troškovi su veoma visoki, kada je u pitanju proizvodnja pšenice i ječma - rekao je Esteban, jedan od farmera koji nije želeo da otkrije svoje prezime. "Morate da platite đubrivo, pesticide, gorivo – to nas ubija. Moramo da platimo veoma visoke cene, a ipak prodajemo po niskim cenama", dodao je.

španija, farmeri Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

S druge strane, francuski farmeri koji protestuju optužili su španske proizvođače da ih "potkopavaju", tako što ne poštuju u potpunosti pravila EU. Prošle nedelje, bivša francuska ministarka Segolen Rojal izazvala je kontroverzu tvrdnjom da je španski organski paradajz "lažno organski".

Usred ljutite reakcije španske prehrambene i poljoprivredne industrije, premijer Pedro Sančez je pozvao Segolen Rojal da proba španski paradajz. Međutim, poljoprivredni sektor Španije zauzvrat upućuje slične kritike prema zemljama koje nisu članice EU, kao što je njen južni sused, Maroko, za koji tvrdi da ne podleže istim ekološkim i sanitarnim propisima kao evropski proizvođači, što mu dozvoljava da prodaje jeftinije proizvode.

španija, farmeri Foto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na sve to, težak položaj španskih farmera pogoršala je suša. U mnogim delovima zemlje poslednjih meseci nije bilo normalnog nivoa kiše, što utiče na žetvu, a znamo i da je Španija najveći proizvođač maslinovog ulja na svetu. Ceh, naravno, plaćaju i krajnji kupci, jer su cene porasle zbog niske proizvodnje.

Katalonija je prošle nedelje proglasila vanredno stanje zbog trogodišnje suše, najduže zabeležene.

Na drugim mestima, italijanski farmeri se već nedelju dana okupljaju od severa do juga, takođe protestujući protiv propisa EU i birokratije. Oni planiraju da se okupe i u Rimu krajem ove nedelje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    7. februar 2024 | 09:09

    BORBA PROTIV BRISELSKE BIROKRATIJE SIROM EVROPE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>