• 15

Vreme čitanja: oko 5 min.

Bili smo kod Jevte iz Velike Plane koji kilogram pršute naplaćuje 300€, ima poruku za Novaka Đokovića!

Vreme čitanja: oko 5 min.

Obično se kaže da svinje nisu probirljive, pa se tako Jevtine "dave" u lubenici, obožavaju jabuke, ali ipak imaju verovali ili ne nešto što ne vole

  • 15

Marko Jevtić Jevta (34) iz Velike Plane postao je miljenik internet zajednice tokom prethodnih nekoliko nedelja, pa je ekipa Telegraf Biznisa odlučila i lično da ga poseti, a imamo i poruku za srpskog asa Novaka Đokovića! Naime, ovaj, po zanimanju pogrebnik, a iz "hobija" stočar, privukao je pažnju javnosti jer svoje tovljenike hrani jagodama, bananama, dulekom, kupusom, a čak im je dao i da probaju ananas! Ali i zbog činjenice da kilogram ove, kasnije "voćkaste" pršute, naplaćuje čak 300 evra. 

Kako nam je ispričao, sve je počelo pozivom prijatelja. Jer obično jedan poziv menja sve.

- Prijatelj me je pozvao i tražio neku svinju koja nije hranjena sa koncentratom, aditivima, pitao me je da li imam neku i rekao sam da nemam, ali da ću imati. Onda sam odlučio, sinula mi je ideja da to mogu da radim, počeo sam da prikupljam voće i povrće koje lokalni marketi otpisuju, dok sada velika većina hrane koju donosim dolazi sa mojih njiva gde sejem dulek, stočnu repu, običnu repu... - priča Jevta koji već devet godina uzgaja svinje, a poslednje 4 se bavi zdravim, autohtonim rasama.

Obično se kaže da svinje nisu probirljive, pa se tako Jevtine "dave" u lubenici, obožavaju jabuke, ali ipak imaju verovali ili ne nešto što ne vole, a to je citrusno voće.

- Jednom prilikom smo nabavili veliku količinu ananasa, ali pošto nisu htele da jedu, napravili smo ananasovaču - smeje se Marko.

Da bi sve postigao, trebalo mu je mnogo truda, rada i istrajnosti, a nekada na dnevnom nivou pređe i do 50, 100 kilometara kako bi nabavio hranu za svoje tovljenike. Kaže nam da ih ima 800, a na pitanje Telegraf Biznisa "koliko ima radnika", daje veoma zanimljiv odgovor. Kad se presabere, od petorice radnika, stigne do jednog, plus najpouzdanijeg - sebe.

- Ovde u Krnjevu jednog, na drugoj farmi imam veći broj, četiri do pet radnika, ali oni ne mogu da rade posao ni za jednog. Jedan je danas u alkoholisanom stanju, drugi nije ustao, treći ne može da dođe i od njih četiri, pet, dođe bar jedan.

Sin ponosno sebe naziva "kraljem stočara"

Inače, Jevta je i otac dvoje dece, a i ovo mu nije primarni posao, ali ipak sve uspeva. Doduše, njegov radni dan traje nešto duže, ustane u 5, a nikada ne legne pre ponoći ili sat kasnije.

- Imam suprugu koja sve to trpi, ona je kod kuće i da nije nje verovatno ovoga ne bi ni bilo. Ja joj javim usput "spremi decu", pokupim ih i vodim na farmu jer i oni obožavaju životinje. Moj sin ima dve i po godine i ponosno priča da je kralj stočara - priča nam Marko, a na pitanje gde su ostali "kraljevi" odgovara:

- Pa verovatno im sa svinjama smrdi, oni će pre da budu influenseri, da uzmu nečim drugim da se bave pre nego poštenim poslom. Smatram da je stočarstvo toliko degradirano s obzirom da niko ne želi da se bavi time i svaki proizvod treba da bude mnogo skuplji, ne samo moj. Svi proizvodi koji potiču sa sela treba da bude skuplji jer niko neće da radi. Na mojoj farmi je ovde plata 80.000 dinara i imam problem, moram da dovodim nekoga da dodatno plaćam da dovrši ono što radnik nije hteo da završi - pojašnjava.

Priča nam i da je poklonio koze sa druge farme jer radnik nije hteo da ih muze, a kada je povećao kokoške sa 50 na 150, požalio se da mu stalno povećava posao.

- Kažem mu, čekaj, imao si desetak koza i nisi hteo da ih muzeš, sad nemaš nijednu, a on mi odgovara da mu je lakše da muze koze nego da hrani kokoške, i šta više da pričamo? - pita nas Marko i smeje se.

Marko Jevtić iz velike Plane hrani svinje voćem i povrćem Foto: Nikola Tomić

"Bolje da imam dobru cenu svinja, nego da neko umre"

Inače, zanimljivo je da Jevta nema predznanje, jer se inače, kako se uzme, ili bavi "najisplativijim poslom" ili onim "najtužnijim". Naime, Jevta je pogrebnik i ima dva pogrebna preduzeća, ali ipak kaže da on ,,ne moli Boga da neko umre".

- Odlučio sam da se bavim i stočarstvom je smatram da nema gorih ljudi od pogrebnika. Ja ne molim Boga da neko umre jer kad neko umre, oni me zovu za sad i odmah i moram da završim posao. Želeo sam da se bavim nečim poštenim, pa makar to bio i uzgoj svinja.

- Takođe sam se odlučio za uzgoj, a ne za klanje i bilo kakvu preradu da ja lično radim. Od Boga je il' toviš il' kolješ, nema oba. Meni se smeju mesari, ne bojim se ničega, ali jednostavno ne želim to da radim. Meni je bolje da imam dobru cenu svinje nego da neko umre - priča Jevta.

Šta je poručio najboljem teniseru na svetu?

A onda smo se dotakli i onog najvažnijeg - pršute od 300 evra po kilogramu.

- Tako je, 300 evra po kilogramu i prodaje se isključivo ceo but. Mnogima je to skupo, ali ja nemam ni neku veliku količinu, i mnogo je dug proces pravljenja pršute. Od praseta do gotovog proizvoda mora da prođe tri godine jer tom prasetu od prašenja do 20ak kilograma treba 3-4 meseca, onda se tovi od 12 do 15 meseci i onda još jednu godinu i neki mesec se suši na Zlatiboru. Vi treba svaki dan taj proces da ispratite, nije to pustite pa šta bude... - priča nam, a onda je odlučio i da pošalje poruku našem proslavljenom teniseru Novaku Đokoviću.

Samo za Telegraf Biznis pozvao ga je da poseti njegovu "Zdravu farmu".

- Hoću ovom prilikom da pozdravim našeg najvećeg ambasadora Novaka Đokovića i da mu poželim sve najbolje. Pozivam ga da dođe da proba moju pršutu koja nije klasična, jer su ove svinje sastavljene od mnogo voća i povrća. Može da proba moju pršutu da vidi da je posebna.

S obzirom da je njemu bilo mnogo teško da bude proglašen najboljim teniserom svih vremena, tako isto i ja očekujem da mnogo teško budem  proglašen da imam najzdraviju pršutu na svetu, ali ja idem tim težim, upornim koracima da to dokažem, kako Evropi tako i svetu, da sam najbolji sa proizvodnjom svoje pršute! - zaključuje Jevta za Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    8. februar 2024 | 02:57

    300 eura kila pršute, a plata radnika 680 eura? Rad na farmi je težak i zaslužuje veću platu, lako je znati ceniti svoj rad ali treba poštovati i tuđi.

  • Tojeto

    8. februar 2024 | 10:11

    Njegov radnik radi citav mesec za 2.3 kg prsute.E,to je uspeh.

  • moma

    8. februar 2024 | 10:24

    Znaci placas radnike 2 kg prsute mesecno. Koja gordost /smrtni greh/ i bezobrazluk. Ovaj svet je poludeo. Priblizava se kraj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>