• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Španski poljoprivrednici zabrinuti: Šta će biti sa njihovom paeljom?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ursula fon der Lajen predložila je povlačenje plana EU za prepolovljenje upotrebe pesticida

  • 0
pilav, rižoto, pirinač Foto: Shutterstock

Španski poljoprivrednici upozorili su da je prinos sorte pirinča, koja se tradicionalno koristi za pravljenje tradicionalnog jela paelje, ugrožen nakon što je Evropska unija zabranila pesticid na koji su se oslanjali prilikom uzgoja.

Pojedini proizvođači pirinča u regionu Valensije izjavili su da je njihova žetva pirinča u 2023. godini, sorte koja se uzgaja skoro isključivo u Španiji, upola manja od desetogodišnjeg proseka i da je to posledica bolesti koje izazvala gljivica pod nazivom Piricularia, preneo je Rojters.

- Naš rod biće izgubljen zbog propisa EU - rekao je uzgajivač iz Valensije Migel Minget. Ipak, veliki izvoznici pirinča kao što su Brazil, Indija i Kambodža naširoko koriste pesticid za zaštitu sopstvenih useva.

Španski farmeri protestovali su ove nedelje, dok su i poljoprivrednici širom Evrope ranije organizovali proteste protiv EU zbog ograničenja za koja navode da daju prednost konkurentima van garanica bloka.

Evropska komisija zbog toga je bila primorana da odstupi od svog stava, a predsednica Ursula fon der Lajen predložila je povlačenje plana EU za prepolovljenje upotrebe pomenutih pesticida.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>